Rouwen en Vieren kas in Leiden eind december

Ondersteun het Project “Rouwen & Vieren”

Afscheid, verlies en rouw zijn onvermijdelijke onderdelen van het leven. Soms komen ze groot en overweldigend op ons pad, soms klein en liefdevol. Toch is ruimte voor rouw in Nederland niet vanzelfsprekend. Bij “Rouwen & Vieren” willen we een fysieke plek creëren waar rouw en vieren hand in hand gaan. Rouw is immers een uiting van liefde: zolang we rouwen, blijven we liefhebben.

Het project “Rouwen & Vieren” draait niet alleen om rouw, maar ook om vieren. Vieren van het leven zoals het was voordat het veranderde, en stilstaan bij momenten die belangrijk voor ons zijn. Het gaat om dankbaarheid voor wat gedeeld is en wat we hebben geleerd. Rouwen hoeft niet iets te zijn dat we alleen en thuis doen; het mag gezien worden. We mogen laten zien dat we rouwen, dat we verdriet hebben, maar ook dat we vieren en dankbaar zijn. Alleen waar en hoe als je geen plek hebt om naartoe te gaan, waar mogelijkheden worden aangeboden om rouw zichtbaar te maken?

Theoloog, Kunstenaar en Positivist Rikko Voorberg is met zijn Rouwen en Vieren project dit jaar verkozen tot Amsterdammer van het jaar. In navolging van andere steden willen we dit jaar ook in Leiden de Rouwen & Vieren kas neer gaan zetten. Deze kas zal midden in de stad op het Pieterskerkplein komen te staan. Met een oppervlakte van 4 bij 6 meter, is de kas een veilige, publieke en persoonlijke ruimte waar iedereen rouw een plek kan geven. Het is een plek van niemand en voor iedereen, een verbindende plek waar je alleen kunt zijn of juist samen met vrienden en familie.

In de kas kun je een kaarsje branden, woorden delen in het gastenboek, een lint beschrijven en ophangen met datgene waar je dankbaar voor bent, of simpelweg een luisterend oor vinden bij onze vrijwilligers.

Zo’n bijzonder project kan alleen gerealiseerd worden met steun van heel veel vrijwilligers en voldoende middelen. Ook vrijwillige financiële bijdragen hebben we hard nodig om alle kosten te dekken. We vragen u daarom, help ons om deze unieke plek te realiseren! Uw helpende handen, netwerk of donatie maakt het mogelijk om de kas naar Leiden te halen en mensen een bijzondere ruimte te bieden waar rouw een plek kan krijgen. Steun ons en geef rouw en vieren een plek in de gemeenschap

 

BINNENKORT VOLGT ER INFORMATIE OVER MOGELIJKHEDEN OM ALS VRIJWILLIGER GASTVROUW/ HEER TE ZIJN BIJ DE KAS. HOUD DAAROM DE WEBSITE IN DE GATEN.

 

Was er maar zoiets als een huis van glas

midden op een plein

opdat in het voorbijgaan

de ruimte wordt gevonden die gezocht werd

de tijd verkregen wordt die verloren leek

en ieders rauwe waarheid

zichtbaar aanwezig mag zijn

en elke opvolgende dag

mogelijk doet lijken

Uit: Rauwe waarheid Bundel: Naam die jou noemt, gedichten van troost, verwondering en hoop door Birgit Jaarsma