Vrede onder de zon? ~ VredesOntmoeting 2024

Samen voor Vrede. Nù! Met deze exclamatie riep vredesorganisatie PAX inwoners van Nederland op om in de week van 14 t/m 22 september actie te voeren, in beweging te komen of juist stil te staan bij vrede. Om échte impact te hebben op het wereldtoneel, moet je bij jezelf beginnen. Dus vroegen wij in Leiden op de zonovergoten zaterdagmiddag vooral aandacht voor een vreedzame stad, buurt en straat. Na het aansteken van de Vredeskaars onder het voorlezen van het gedicht Om Licht en Liefde van Hein Stufkens (Nederlands filosoof, dichter, schrijver en zenleraar) trapte Dominee René Venema (Geloofsgemeenschap De Verbinding, Vredeskerk Leiden) af met een hartverwarmend betoog. “Vrede is van mensen en het verrijkt ons allemaal door de ontmoeting aan te gaan met die Ander”. Aldus ervaren de gemeenteleden van de wijkgemeenten op dit moment, sinds binnen hun kerkgebouw een Colombiaans gezin wordt opgevangen in afwachting van hun asielprocedure.

Daarna sprak wethouder Julius Terpstra (portefeuille Wonen, Bouwen en Welzijn) over de knellende woningmarkt, de lastige keuzes van een gemeente in het toekennen van huisvesting voor allerlei doelgroepen en toenemende polarisatie.
"De roep om vrede is van vele generaties die ernaar smachten. Blijf in verbinding met elkaar, blijf elkaar ontmoeten en houdt het gesprek gaande”.

De laatste bijdrage was van Bjeno Vlot (Christian Climate Action, singer songwriter en Justice Activist). Hij predikte over vele kleine dingen die eenieder van ons kan doen, die met elkaar een wereld van verschil maken. “Geloof, Hoop en Liefde. Het zijn loze woorden als je er niks mee doet. Dus doe waar je goed in bent en jank je buurman niet af omdat die het toevallig anders doet”.

De inhoudelijke bijdragen werden afgewisseld met vrolijke liedjes met diepe betekenis van een Oekraïens koor, een gedicht van Schrijver des Dispuuts Panoplia en een indrukwekkende scene van Theaterwerkplaats SMIT met de titel Hallo medemens!

   

De ruim 80 aanwezigen konden na afloop nog met elkaar napraten op het aangrenzende terras van het City Hall, onder het genot van een drankje.