M25 met AZC naar ARTIS!

Op een zonnige Hemelvaartsdag vertrok een afgeladen bus richting Amsterdam. Nog wat onwennig omdat de inzittenden elkaar deels nog moesten leren kennen, maar met een duidelijk “schoolreisjesgevoel”, werden we afgezet voor een brandweerkazerne. Of we die gingen bezoeken, vroeg een jonge deelnemer. Nee hoor, onze bestemming was de dierentuin!

M25 goes ARTIS!

Wij zijn acht leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Leiden. De afgelopen maanden hebben we in samenwerking met Diaconaal Centrum De Bakkerij en hun jongerenproject M25 Leiden een uitje georganiseerd voor gezinnen uit het asielzoekerscentrum in Leiden. Bestemming: dierentuin Artis! Wij deden dit als maatschappelijke stage vanuit school.

We zijn begonnen met een paar sessies waar we vooral hebben gebrainstormd, gevolgd door een tripje naar het AZC. Toen we eenmaal het idee hadden bedacht tipte De Bakkerij ons voor een sponsor. We hebben toen een bus geboekt, een lunch verzorgd en vooral heel veel genoten in de dierentuin.


Het was echt een superleuke dag. Het was zo gezellig, om door de dierentuin te lopen met allemaal nieuwe mensen. Het was heel leuk, dat ze zo enthousiast waren om naar alle dieren te kijken. De kinderen waren heel lief en luisterden redelijk goed naar alles wat je zei, behalve toen we weg moesten gaan van de speeltuin.

Voor mij was het heel erg vernieuwend, omdat ik hierdoor de kans kreeg om ook met mensen buiten mijn 'bubbel’ te praten. Hierdoor leerde ik veel over hun situatie en werd ik er toch meer bewust van dat dit soort dingen spelen. Vroeger hoorde ik er natuurlijk wel dingen over in het nieuws maar ik had nooit echt mensen leren kennen, die dit soort ervaringen hadden gehad. Nu besef ik pas echt hoe zwaar het moet zijn om als asielzoeker in Nederland te komen.

- Amy, Liselore, Maartje, Phoebe, Hannah, Maud, Umi en Sara -