Nieuw gezicht bij De Bakkerij: Birgit Jaarsma

De rode draad in mijn vier eerder afgelegde studies is ‘de mens in de marge’. Tijdens mijn studie aan het Koninklijk Conservatorium volgde ik in de avonduren colleges orthopedagogiek in Leiden. Deze combinatie leidde tot promotieonderzoek waar ik onderzocht hoe kinderen met dyslexie en dyscalculie, muzieknotatie leren lezen. Het was het eerste wetenschappelijk onderzoek ter wereld op dit gebied. Na deze onderzoeksperiode en aantal vakken Theologie, heb ik godsdienst gegeven op het Visser 't Hooft in Leiderdorp, om vervolgens mijn eigen praktijk voor orthopedagogiek te starten. Het GGZ-systeem doet geen recht aan de zoekende en lijdende mens en daarom werk ik al 14 jaar ongecontracteerd. Via een post master heb ik mij nog verder gespecialiseerd tot therapeut, waarbij ik heb gekozen voor specialisatie schematherapie en traumastoornissen.

Van jongs af heb ik een levend geloof waarin God en Jezus dagelijks aanwezig zijn. Bidden en Bijbel lezen deed ik vanuit mijzelf. Op mijn 7e kreeg ik een wenspop die ik Jezus noemde. Wensen werden immers door Jezus beantwoord, dacht ik toen. Echter, toen ik een jaar later over de Tien Geboden leerde was ik erg van slag, omdat ik dacht dat ik een afgod had gediend door Jezus in een pop te aanbidden. Ik weet niet beter dan dat God en Jezus mij leiden. De bijbel zie ik als een bundel; ‘hoe met elkaar te leven op aarde, in 66 delen’, aan mij om dat te vertalen naar eigentijdse taal. De Bijbel lees ik zowel theologisch, vrijzinnig, psychologisch als vanuit de Joodse traditie. Naast historische en geinspireerde verhalen, zijn het voor mij vooral (metaforisch gesproken) kookrecepten, bijsluiters, handboeken of ikea bouwinstructies; ‘Hoe te zijn en wat te doen’. Het meest adaptieve boek ter wereld want elke dag is hetzelfde verhaal weer anders.

Inmiddels studeer ik weer theologie aan de PThU. Ik ben niet geroepen maar geschreeuwd, zeg ik vaak grappend, als mensen mij vragen waarom ik Theologie studeer. Geloven is voor mij ‘doen’. De waardigheid van ieder mens vooropstellen en de ander onvoorwaardelijk liefhebben met Jezus als voorbeeld. Het ego temmen en ruimte maken voor dat wat groter is dan ikzelf, een hele klus mag ik wel zeggen. Maar gelukkig heb ik binnen De Bakkerij mogen ervaren dat er meer zo zijn als ik, en voel ik mij als een gezegende vis in het levende water.