Keti Koti - viering 1 juli!

Songs of Freedom

Sinds een aantal jaren organiseert de Stichting Songs of Freedom in Leiden de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse kolonien.
De viering is rond 1 juli, de dag waarop Koning Willem II in 1863 de vrijheid afkondigde voor alle slaafgemaakten in Suriname en het Caraibisch gebied. Dat lijkt misschien lang geleden, maar voor hun nazaten is dat niet. Het slavernijverleden leeft voort in de taal, de verhalen, de gewoontes, muziek en het eten. Een bijzondere en rijke cultuur, die echt hoort bij Nederland. Maar helaas leeft het verleden ook voort in de discriminatie die de nazaten hier In Nederland vaak ondervinden.

Keti Koti

Daarom komt er hier steeds meer aandacht voor de viering van 1 juli, oftewel Keti Koti(Gebroken Ketenen). Zo noemt men die dag in Suriname, waar het altijd al groots werd gevierd. In het kader van Keti Koti zal op zaterdagmiddag 1 juli van 13:30 tot 19:30 uur het Songs of Freedom muziekfestival plaatsvinden op de Beestenmarkt in Leiden. Er treden dan bands  op met Surinaame, Antilaanse en Ghanese muziek. Hoogtepunt is, net als in voorgaande jaren, het groot Songs of Freedom projectkoor dat negrospirituals en black gospelmuziek ten gehore zal brengen met de Ronald Snijders band, jazz zangeres Denise Jannah en alles onder leiding van dirigent Tim Hermsen. Iedereen kan meedoen. Je  hoeft echt geen zangervaring te hebben. Dus schroom niet en geef je op (zie website www.songsoffreedom.nl.  We willen gaan voor 150 zangers, omdat het dit jaar 150 jaar geleden is dat de slaafgemaakten werkelijk vrij waren.