Diaconaal aftrap: In Leiden ligt de wereld voor het oprapen

Huis & ♥  open: en er gaat een wereld voor je open!

Diaconaal Weekend 2022

In het weekend van 12 en 13 november 2022 staat in de Leidse kerken de diaconie weer even extra in het zonnetje. Dit jaar onder het motto: “Thuis geven”. Want zoals elk jaar proberen we ook dit keer weer een prikkelende impuls te geven aan de diaconale roeping en opdracht van lokale kerken in Leiden. 

De afgelopen weken hebben we dat letterlijk en figuurlijk gedaan door vluchtelingen uit Ter Apel ‘een thuis te geven’, door hen op te vangen in de Maria Middelares kerk en in de Regenboog. Niet alleen met een dak boven hun hoofd, maar juist ook met de kracht van een gemeenschap: met een luisterend oor, met aandacht, met rust en samen dingen ondernemen en elkaar leren kennen. 

Het is bijzonder om te zien hoe een hele buurt in actie komt en hoe vrijwilligers van allerlei leeftijden en achtergronden mee gaan doen, bijdragen en met elkaar in gesprek raken. Moslims met christenen. Jong met oud. Oudgediend en nieuwkomer. Spelenderwijs leren van elkaar en zo elkaar inspireren en helpen. 

En dat kan ook in je eigen wijk! Trek de wijk in en kijk met een frisse blik om je heen. Bezoek een nabijgelegen moskee in de wijk of nodig eens wat naaste buren van de kerk uit op de koffie.

Breng je buurt in kaart of ga in gesprek met sleutelfiguren: de wijkagent, vrijwilligers uit het buurthuis of leden van het Sociaal Wijkteam.

Vraag kinderen en jongeren een tekening, collage of ontwerp te maken van de wijk van hun dromen. Nodig lokale creatievelingen, kunstenaars, fotografen en muzikanten uit de mooiste plekjes in beeld te brengen of in klanken te vangen. Kortom: ga als kerkgemeenschap gewoon eens even buurten. 

In Leiden ligt de wereld voor het oprapen

Volgens recente cijfers van de Monitor van internationals in Leiden, heeft 32,2% van de Leidse bevolking een migratieachtergrond en heeft 11,6% een buitenlandse nationaliteit. Dus waar je ook de deur uit gaat: in Leiden ligt de wereld voor het oprapen. En kijk eens in je eigen vrienden of kennissenkring: Hoe homogeen is jouw ‘bubbel’ met blanke, hoogopgeleide of gelijkgestemden? Hoe gepriviligeerd ben je? Hoog tijd om wat diversiteit in je contacten en activiteiten te brengen. Dus leer je naasten kennen, wees geen vreemde. Breek het ijs, ga eens winkelen met je Marokkaanse buurvrouw bij Mabroek en wissel lekkere recepten uit. Er is nog een wereld te winnen. 

Wij geven dit keer al een voorproefje

Daags voor Sint Maarten, die als Romeins soldaat zijn mantel deelde met een bedelaar bij de stadspoort van Amiens, organiseert De Bakkerij een spectaculaire Ontmoetingsmaaltijd in de Marekerk: voor oud-en nieuwkomers in Leiden om met elkaar het (samen)leven te vieren en delen.

Kom ook!

Wees welkom en laat je inspireren door de geuren, kleuren, smaken, verhalen en gezichten van je naaste buren in Leiden. 

Lees er meer over op de achterzijde van deze folder.