Vrede, geef het door!

Afgelopen woensdag 21 september vond, sinds 2 jaar weer als vanouds op het Stadhuisplein, de jaarlijkse VredesOntmoeting plaats. Ook dit jaar weer georganiseerd door Diaconaal Centrum De Bakkerij. Al meer dan 50 jaar neemt PAX het voortouw in het organiseren van de Vredesweek en koos dit jaar Generatie Vrede als thema. Vertegenwoordigers uit verschillende generaties kwamen aan het woord.
Over wat hen bezighoudt, over gevoelens van onmacht en onzekerheid. Over mensenrechten, menselijke waardigheid en solidariteit.

Jong en Oud

Onvermoeibaar strijdster voor diaconie dichtbij en ver weg Regina Krowinkel (Geranium Generatie) haalde aan: “Generatie Vrede. Dat zijn wij. De Vredesbeweging anno 2022 verbindt jong en oud in een gezamenlijke missie voor een vreedzame wereld. Van de generatie, die zich nog herinnert, hoe mensen de straat op gingen tegen kernwapens tot een nieuwe generatie jongeren, die zich steeds meer zorgen maken over hun toekomst”.

Digital Natives 

U herkent ze wel, de generatie met de smartphone. Naher, Yousef, Taha, Siba, Aya en Adam zitten op de BredeSchool en hebben allen een migratieachtergrond en deelden met de aanwezigen het verhaal van hun ouders. Welke achtergrond ook, zoveel verschillen wij niet altijd van elkaar: de ouders willen allemaal dat de kinderen het beter krijgen dan dat zij het hebben gehad. De BredeSchool in de Merenwijk is een Vreedzame school. Een school met het accent op sociaal gedrag, het bespreekbaar maken van conflicten en respect voor elkaar. 

Patat-generatie

Abdelhaq Jermoumi, PvdA-wethouder van Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs legde de vinger op de zere plek: oorlog gaat door alle generaties heen en er zijn maar weinig generaties die de warmte van geen oorlog mogen ervaren...

Nooit opgeven!

Andriy Slobodyan kwam 13 jaar geleden als kennismigrant van de Oekraïne naar NL en ziet nu hoe zijn landgenoten om heel andere redenen hun toevlucht in Nederland zoeken. Hij stak hun een hart onder de riem en maakte plaats voor Olena, Olga, Sofiia en Myroslava, Dmytro, Emilia, Karolina en Arman uit de Oekraïne. Met veel passie en strijdbaarheid brachten zij twee liederen ten gehore over moed, dapperheid en nooit opgeven! De aanwezigen herkenden vast het winnende lied van Eurovisie Songfestival 2022: Kalush Orchestra "Stefania" en "We are from Ukraine". 

Straten van goud

Wie beter dan Millenial Marilieze Hoek, dichter Dispuuts Panoplia kan in dichtvorm uitdrukken hoe een wrede wereld de straten van goud niet kent en de aarde draait en draait, maar zonder baan…

Bent u bereid?

Er werd geluisterd naar gesproken teksten afgewisseld met gezongen teksten als “Over de muur” van het Klein Orkest, “Als wij de armen om de wereld willen slaan” van het Apostolisch Gezelschap; “Laat alles wat ademt … in vrede bestaan…” van Rob de Nijs. Deze VredesOntmoeting bracht een grote groep mensen uit de verschillende generaties samen.
Met klanken en woorden die prikkelen en blijven voeden, ons nieuwsgierig houden en uitnodigen om (naar elkaar) te luisteren gingen de aanwezigen geïnspireerd en napratend huiswaarts.

Een stap naar vrede is te maken als men bereid is elkaar te ontmoeten over de generaties heen. Bent u bereid?