Kea bedankt!

Met een dankbaar en vredig gevoel over een afgerond leven is woensdag 14 april Kea Fogelberg overleden. Gepensioneerd huisarts, nooit in ruste. Ze stond ruim 25 jaar geleden aan de wieg van Stichting Gezondheidszorg Illegalen Leiden (GIL) en begeleidde persoonlijk tientallen ongedocumenteerden bij het vinden van passende zorg en ondersteuning bij hun lichamelijke en psychische problemen. Haar levensmissie als gepensioneerd huisarts was het helpen van de meest kwetsbaren onder de kwetsbaren. En dat deed zij met hart en ziel.

Kea was een markante verschijning met haar grijze krullen. Bevlogen verzorgde zij elke donderdagochtend een vast spreekuur voor medisch advies in ons diaconaal centrum en praatten we elkaar bij over de situatie van deze of gene, altijd dankbaar om te kunnen sparren en elkaar te inspireren. En, zoals Kea het zelf eens wist te formuleren: samen te “werken aan het goede in de mens tot in oneindigheid, in een sfeer van trouw tot in eeuwigheid”.
Zij kon intens meeleven met haar gasten, en begeleidde hen waar nodig bij afspraken met diverse instanties, medici en psychologen. Soms reden ze daarvoor samen het halve land door. Enkelen zagen haar als surrogaat-moeder of adoptie-oma. Tot het eind toe had Kea oog voor hun welzijn en bereidde ze vast de nazorg voor zodat haar overlijden geen nieuw trauma voor hen zou kunnen betekenen. 

De herinnering aan een bijzonder, liefdevol mens is geboren. We zullen haar bevlogen inbreng, deskundig advies en warme aanwezigheid ontzettend missen….

Kea Fogelberg (1950-2021)