De Bakkerij wil RUIMTE SCHEPPEN

Het kersverse Jaarplan 2021 van Diaconaal Centrum De Bakkerij draagt als titel: "Ruimte scheppen". Want dat wordt een centraal aandachtspunt in het nieuwe jaar. Uiteraard willen we ruimte scheppen voor de mensen om ons heen in het kader van de coronamaatregelen die ons vragen met name zorg te dragen voor de kwetsbare mensen om ons heen.

In de dagelijkse praktijk

Maar De Bakkerij wil komend jaar ook heel concreet een stabiele woonomgeving creëren voor zo'n twintig ongedocumenteerden die door de abrupte en voortijdige sluiting van de bed, bad en broodvoorziening in Leiden midden in de eerste coronagolf plotseling op straat kwamen te staan. Ruimte scheppen voor ruim 300 jongeren die zich in het kader van het project M25 Leiden in willen zetten voor kwetsbare groepen in Leiden en omstreken en voor ouderen en vrijwilligers die er met Oma gaat op Stap weer samen op uit willen gaan. Gewoon wat extra financiële ruimte creëren met de jaarlijkse Zomerbonnenactie voor honderden huishoudens die nauwelijks rondkomen in deze tijd en voor al die mensen die zich dagelijks bij ons melden met acute vragen voor Individuele Hulp.

Gedragen door geloof 

Ruimte scheppen lijkt zo vanzelfsprekend, maar is in de praktijk toch vaak moeilijk. De meesten van ons leven nu eenmaal bij de gratie van volgepropte agenda's, goede voornemens, keurig aangeharkte vooroordelen en vaste overtuigingen.
Diaconie is van oudsher de kunst om je eigen plannen en pogingen om de wereld je wil op te leggen los te laten, zodat er ruimte ontstaat voor Gods doeleinden. Doeleinden die zichtbaar en hoorbaar worden in de mensen om ons heen die vastlopen in onze samenleving, nauwelijks mee kunnen komen of verloren lopen in de hectiek van alledag.
Voor wie er geen plaats is in onze herbergen, geen procedure die aansluit bij hun verlangen naar medemenselijkheid, geen protocol voor hun behoefte eindelijk eens gehoord te willen worden.
Wie ruimte schept, begeeft zich in onze traditie op heilige grond (Ex. 3,1-10) waar de Ander zichtbaar wordt in het appèl van al die kwetsbare naasten die zich melden op onze levensweg. Daar ligt voor een centrum als De Bakkerij haar dagelijkse roeping en haar bestemming en daar willen we in het nieuwe jaar ook weer eens nadrukkelijk bij stilstaan.

 

BijlageGrootte
PDF-pictogram jaarplan_2021-min.pdf927.39 KB