De dierentuin van Juigalpa

Onlangs stuurde Astrid Delleman een verslagje vanuit Juigalpa in Nicaragua. Haar stichting Fondacion Ruach met het tehuis en de activiteitenclub voor kinderen met een verstandelijke beperking was in 2018 de bestemming van het Avondmaalsproject. De opbrengst (ruim € 4000,-) besteedt ze onder meer aan het organiseren van educatieve uitstapjes met de kinderen en voor scholing van de ouders, met een lunch als afsluiting daarvan.

Hoeveel dieren hebben jonkies?

In december, vóór de kerstvakantie begon, werden de kinderen, met hun moeders, meegenomen naar de dierentuin. Daar was het niet alleen maar aapjes kijken. Ze deden ook een speurtocht, waarbij je goed moest kijken: hoeveel olifanten tel je? hoeveel dieren hebben jonkies? en waarbij ook prijsjes te verdienen waren.

Een piňata

Na het bezoek aan de dierentuin mochten de kinderen zich buiten in de tuin van het tehuis even lekker uitleven op een piňata met de bedoeling die kapot te slaan zodat er snoepjes uitvallen. Niet makkelijk, want ze kregen een blinddoek voor. Maar het lukte prima en de snoepjes werden enthousiast verzameld! De kinderen maken op de activiteitenclub deze piňata’s, die verkocht worden ten bate van het tehuis. Het is een ballon beplakt met papier, met een gezicht erop en dus gevuld met snoepjes.

Leuk, leerzaam en lekker

Toen Astrid aan de hand van de figuren uit een kerststalletje het kerstverhaal verteld had, kwam de lunch op tafel: enchillades (soort gevulde envelopjes) en taart. Het was een mooie, gezellige en leerzame afsluiting van 2019, deels mogelijk gemaakt door de opbrengst van het Avondmaalsproject. Een bijdrage voor het drinken en de kadootjes kwam van betrokken gevers en de taart werd gebakken door een leidster die afscheid nam. En, zoals Astrid aan het eind schrijft:
‘we hadden weer eens bewezen dat we samen een verschil kunnen maken!’