Noodhulp aan Samos

Met de winter in aantocht wordt de situatie voor duizenden vluchtelingen op het Griekse eiland Samos steeds nijpender. Na een zware regenstorm en een felle brand in het tentenkamp in de afgelopen maanden zijn honderden mensen elke vorm van beschutting verloren. Als er nu niks gebeurt, ontstaat er een levensbedreigende situatie. Diaconaal Centrum De Bakkerij doet een oproep voor noodhulp aan Samos. Doet u mee?

Terug naar Samos

Half december 2018 ging de Leidse gepensioneerde huisarts Lucie Pufkus naar Samos om daar in een medische post hulp te bieden aan de vluchtelingen op het eiland. De verhalen waren zorgwekkend en eind september keerde ze daarom samen met haar man terug naar Samos op zoek naar mogelijkheden om vanuit Leiden contacten te leggen met NGO’s die we vanuit onze stad wellicht kunnen ondersteunen bij hun werk daar ter plaatse. 

Brand

Honderden vluchtelingen zijn maandagnacht 14 oktober 2019 dakloos geraakt na een grote brand in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Samos. Twee weken geleden woedde er nog een fatale brand in een vluchtelingenkamp op het nabijgelegen eiland Lesbos, waarna onrust ontstond. De politie heeft daarom uit voorzorg extra politie richting Samos gestuurd.
Volgens de brandweer ontstond de brand op Samos buiten het kamp, maar verplaatste het vuur zich uiteindelijk naar de onderkomens van de vluchtelingen. De brand verwoestte vele tenten. Volgens Artsen zonder Grenzen zijn zeshonderd mensen opgevangen door hulpgroepen. Er zijn, behalve mensen met ademhalingsproblemen, gelukkig geen gewonden gemeld.

Een humanitaire ramp

Het vluchtelingenkamp op Samos is overbevolkt. Er wonen meer dan 6.200 asielzoekers in het kamp dat gebouwd is voor 650 mensen.
In september kwamen meer dan twaalfduizend vluchtelingen naar Griekenland, aldus VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat is het grootste aantal sinds de migratiedeal tussen Turkije en de EU. Verwacht wordt dat de komende tijd nog meer vluchtelingen op de Griekse eilanden arriveren. Op dit moment komen er op Samos dagelijks zo’n 70 vluchtelingen bij.

Tegenslag op tegenslag

Anderhalve maand eerder, eind september, had het Griekse eiland Samos al te kampen met zware tegenslag. Na een zware regenstorm zijn toen alle tenten overspoeld. Mensen, matrassen, kleding, eten… alles was kletsnat en doorweekt. De situatie was al mensonterend, maar na deze regen eigenlijk volstrekt onhoudbaar. Daar is nu dus nog een brand overheen gekomen.

De wanhoop nabij

Net als in de overige kampen op de Griekse eilanden, zijn de omstandigheden in het kamp op Samos ronduit slecht. Er zijn lange wachtrijen voor voedsel, water en douches. De mensen leven bovenop elkaar, middenin rondzwervend vuilnis. Er is geen enkel zicht op verbetering, wat ervoor zorgt dat vluchtelingen de wanhoop nabij zijn. De kans op het uitbreken van geweld door hoogoplopende spanningen, neemt met de dag toe.

Directeur Stichting Vluchteling aangeslagen

De directeur van Stichting Vluchteling, Tineke Ceelen, was aangeslagen door wat er met de mensen in het kamp gebeurd is. Zij is er begin oktober nog geweest om met hen te spreken: ‘Deze vreselijke brand is natuurlijk het gevolg van veel te veel mensen in zo’n kleine opvang, zonder de meest basale voorzieningen en zonder perspectief. Het is mij een raadsel waarom we dit in ons Europa toestaan en laten gebeuren.’

Help de mensen op Samos

Met de winter die voor de deur staat, wordt de situatie voor deze duizenden kwetsbare mensen dus steeds nijpender. Als er nu niks gebeurt, ontstaat er een levensbedreigende situatie. Daarom is Stichting Vluchteling in samenwerking met Movement on the Ground keihard bezig om noodhulp te bieden. Zij delen samen met lokale NGO’s  eten en warme dekens uit en helpen met het bouwen van tenten.

Help ook mee om de vluchtelingen op Samos de winter door te krijgen.
Doe een donatie en help de mensen op Samos!

Maak een bedrag naar keuze over op NL 46 INGB 0000 097065 t.n.v. Diaconie Protestantse gemeente Leiden o.v.v. Noodhulp Samos.
Wij zorgen samen met Lucie Pufkus dat uw bijdrage volledig ten goede komt aan betrouwbare hulporganisaties ter plaatse.