Daklozendiner aan de vooravond van Kerst

Foto's Melle van der Wildt

De rode loper lag uit en om 17.15 uur gingen de deuren van de Marekerk open: op woensdag 19 december 2018 genoten zo’n 170 dak- en thuislozen weer van een heerlijk oosters buffet. Een jaarlijks terugkerend gebeuren aan de vooravond van kerst, georganiseerd door Femke Post, straatpastor van Stichting Straatpastoraat Leiden en Carijn Westeneng, projectmedewerker van M25 Leiden in De Bakkerij.

Voorbereidingen

Voordat het echter zover was werd er achter de schermen veel werk verzet. De jongeren van M25, dit jaar vijf leerlingen van het Stedelijk Gymnasium, schreven fondsen aan voor een financiële bijdrage en maakten de cadeautasjes voor de doelgroep klaar.
Op de dag zelf versierden ze in hun knalgele T-shirts, samen met vrijwilligers van het Straatpastoraat en de Marekerk, de kerk en tuigden ze de kerstboom op. Er werden lange tafels en stoelen in de kerkzaal neergezet en de tafels werden feestelijk gedekt met LED-kaarsen en kerststukjes. De mensen van Chinees Indisch Restaurant Woo Ping brachten grote warmhoud-bakkenmet eten en het Amsterdamse koor van De Straatklinkers, met rode kerstmutsen op, pakte hun instrumenten uit.

Welkom

Ruim voor aanvang stonden er al mensen voor de deur te wachten….en even na kwart over vijf stroomde de kerkzaal vol. Veel van de gasten bleken Femke Post, de nieuwe straatpastor, al te kennen. Het was een prachtig gezicht, lange tafels vol mensen, de brandende kaarsjes, de glimmende ballen in de kerststukjes en de hoge kerkruimte met de grote oude kroonluchters.
Straatpastor Femke Post begon met een welkom aan allen, en nodigde een ieder die dat wilde uit om contact met haar op te nemen, om haar aan te spreken. Ze kreeg een warm applaus! Er werden kerstliederen meegezongen met De Straatklinkers en het bandje van het Stedelijk Gym speelde enthousiast. Eén van de gasten las op indrukwekkende wijze het kerstverhaal voor. Ton Jacobs, de predikant van de Marekerk, legde uit wat een gebouw nu eigenlijk tot een kerk maakt: de Bijbel die er ligt. Later bad hij met allen het Onze Vader.

Maaltijd en kerstcadeautje

En toen werd het eten opgeschept door de vrijwilligers, uit de warmhoud-bakken. Anderen brachten de volle borden naar de tafels en voorzagen iedereen van water of frisdrank. Er was genoeg voor allemaal en wat overbleef werd in bakjes meegenomen naar huis.

Tot slot kreeg iedereen een cadeautasje mee met een pakje shag, een plak chocola, een warmhoudbeker, het blad OPEN DEUR en het visitekaartje van de straatpastor. Wie wilde kon ook nog een warme sjaal meenemen, gebreid en ingezameld via een actie op Facebook.