Hulpacties voor Samos

De Leidse Lucie Pufkus (gepensioneerd huisarts) vertrekt half december naar het Griekse eiland Samos, om daar op de medische post bij het lokale vluchtelingenkamp gratis hulp en advies te bieden. Op Samos wonen ruim 4000 vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden in overvolle, vuile en onveilige kampen. Maandelijks komen er tientallen vluchtelingen bij. Lucie vroeg De Bakkerij om haar werk en dat van andere hulpverleners op Samos mede te ondersteunen en dat doen we uiteraard van harte.

Hotspot Samos

HOTSPOT SAMOS is een vluchtelingenkamp. Lucie Pufkus vertelt er zelf het volgende over: Hotspot Samos is een kamp op een van de zonnige Griekse eilanden vlak voor de Turkse kust. Je kunt het zwemmen, want ze liggen op minder dan twee kilometer afstand van elkaar. Misschien was u er wel eens op vakantie? Ik wel, wat een heerlijke tijd was dat.Lucie Pufkus

Vanaf 2015 kwamen er heel andere mensen het eiland binnen:  voornamelijk oorlogsvluchtelingen uit het Midden-Oosten, in groten getale. Ze werden op Samos, maar ook op Lesbos, Chios, Kos en Leros, opgevangen in barakken die vroeger een militaire kazerne vormden met bedden en sanitair voor 650 personen.
Nu “wonen” er 4600 mensen, waaronder tegenwoordig ook velen uit Afrika. Soms slapen er 25 mensen in 8 bedden en velen in tentjes tussen de barakken of buiten de hekken van het kamp. Het sanitair is vies en vaak verstopt, er komt dagelijks urenlang geen water uit de kraan, er is soms onvoldoende eten voor iedereen: na drie uur in de rij te hebben gestaan, blijkt het eten dan toch op te zijn. Er zijn duizend kinderen, honderden baby’s en zo'n 90 zwangere vrouwen die de komende maanden gaan bevallen in het lokale ziekenhuis en na een paar dagen weer terugkeren naar hun tentje of barak, als ze geluk hebben.

Samos in de regen

De vluchtelingen op Samos wachten en wachten, vaak twee jaar of meer, totdat ze hun interviews hebben gehad en eventueel  door mogen reizen naar het vasteland of elders in Europa om asiel aan te vragen; of teruggestuurd worden naar hun land van herkomst. Gelukkig is er op dit moment veel publiciteit en druk vanuit verschillende organisaties om de onmenselijke situatie te verbeteren, maar dat zal de mensen deze winter niet helpen.

Lucie gaat er dus naar toe om, zoals ze zelf zegt: een druppel op de gloeiende plaat te zijn. Maar ze is heel blij met alle aandacht die we via scholen, partnerorganisaties en sociale media al hebben weten te mobiliseren voor HOTSPOT SAMOS.

Broodnodige hulptroepen

Inmiddels hebben we al wat eerste "medeplichtigen" gevonden in de leerlingen van het Visser 't Hooft Lyceum Kagerstraat. De onderbouwleerlingen maken op verzoek van Lucie welkomstpakketten voor de baby’s die deze winter worden verwacht. Pakketten met de volgende inhoud: luiers, molton doeken, slabbetjes, rompers, vestjes, jasjes, maillots, boxpakjes en zinkzalf. Vooral de baby’s en kleine kinderen zijn kwetsbaar en om die reden zal er met name voor hen worden ingezameld.

Tijdens de kerstviering van Visser ‘t Hooft Lyceum op donderdag 20 december a.s. zal voor het project van Lucie Pufkus worden gecollecteerd. Onder andere om de babypakketten te kunnen verzenden naar Samos. Een verzameling Leidse babymutsen 

Maar er stond nog meer op Lucie's verlanglijstje, namelijk: 300 (wollen) babymutsen. Die wil ze graag half december al meenemen naar Samos. Tientallen mensen zijn inmiddels druk aan het breien en haken geslagen om alle pasgeboren baby's van een warm en modieus hoofddeksel te voorzien. Inleveren kan nog tot en met 12 december a.s. in Diaconaal Centrum De Bakkerij (Oude Rijn 44B Leiden). Op maandag tot en met donderdag tussen 09.00 – 16.30 uur en op vrijdag tussen 09.00-12.00 uur. 

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om mutsjes te breien, dan kunt u altijd nog een bijdrage voor het project overmaken op het rekeningnummer van de Diaconie Protestantse gemeente Leiden NL 46 INGB 0000 097065 o.v.v. Project Samos.
Het geld wordt benut voor de aanschaf van medicijnen en hulpmiddelen voor de medische post op Samos en voor eerste levensbehoeften van de mensen in het kamp. We houden u op de hoogte!