Nieuw Avondmaalsproject 2017-2018

Met ingang van Pasen 2017 start het nieuwe Avondmaalsproject voor de Protestantse gemeente Leiden. Dit jaar staan twee doelen centraal rond het thema "Voor moeder en kind". Er wordt steun gevraagd voor de Stichting Babyspullen in Herhugowaard en voor de aanschaf van moeder-kind-bedden in het rehabilitatieziekenhuis in Ragama, Sri Lanka. Met beide projecten hebben we vanuit Leiden weer een direkte band.

Stichting Babyspullen in Nederland

Stichting Babyspullen in Heerhugowaard zamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maakt daar babypakketten van. Deze pakketten worden via diverse instanties gratis verstrekt aan (aan-staande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben.

De organisatie startte in 2012 en is anno 2016 is uitgegroeid tot een team van 140 vrijwilligers verspreid over het land, en zo’n 123 inza-melpunten waar mensen hun gebruikte of nieuwe babykleertjes t/m maat 98 kunnen inleveren. Sinds oktober 2014 staat er ook een rode container van Stichting Babyspullen in het Atrium van De Bakkerij. 

Samenwerking met De Goemoers
Vanaf die tijd werken De Goemoers, de organisatie in De Bakkerij die al eeuwenlang  kraamvrouwen helpt, samen met de Stichting Baby-spullen. Vrijwilligers brengen de ontvangen babyspullen naar Heerhugowaard, waar alles gecontroleerd wordt en gesorteerd op maat. Met deze spullen worden de babystartpakketten en -vervolg-pakketten gevuld voor een jongen of meisje.

Stichting Babyspullen werkt uitsluitend met vrijwilligers en is afhankelijk van bedrijven en particulieren die het doel steunen.
De babyspullen worden dan wel gedoneerd, maar een deel van de inhoud van de pakketten is nieuw en moet gekocht worden. Voor de loods moeten huur en energiekosten betaald worden. Daar willen we vanuit Leiden graag aan bijdragen via een deel van de opbrengst van het Avonmaalsproject van het komende jaar.

Moeder-kind-bedden voor Sri Lanka

De artsen van het rehabilitatieziekenhuis in Ragama in Sri Lanka hebben de hulp ingeroepen van de Stichting Vrijwillig Samenwerkende Hulporganisaties Ontwikkelingslanden, SVHO-Support.

Voor een spoedig herstel van kinderen met een hersenbeschadiging
In het rehabilitatieziekenhuis in Ragama worden kinderen met hersenbeschadigingen behandeld, zodat ze kunnen herstellen en weer beter kunnen functioneren. Er is daar grote behoefte aan moeder-kind-bedden.
Voor het welzijn van het kind en een spoedig herstel is het heerlijk als de moeder dicht bij haar geopereerde kind kan zijn en ook ’s nachts bij haar kind kan slapen. Vorig jaar heeft SVHO-Support al drie van dit soort bedden geschonken, maar er zijn er nog meer nodig. Een moeder-kind-bed kost ongeveer € 350,-. 

Via de secretaris van de stichting die in Leiden woont, kwam het verzoek om financiële steun voor de aanschaf van moeder-kind-bedden bij de Diaconie terecht. Vandaar ook dit tweede doel voor het Avondmaalsproject 2017-2018.