Nieuwjaarsontmoeting in teken van vluchtelingen

Foto's Han de Bruin (www.handebruinfotografie.nl)

Als je leven een vlucht neemt, wordt alles anders. Losgerukt van je ankers raakt je leven op drift, wankelend zoekend naar een nieuw evenwicht...

Het jaar 2016 begon voor de Protestantse en RK Diaconie met de traditionele Nieuwjaarsontmoeting in De Bakkerij op vrijdag 15 januari. Als een logisch vervolg op de grote stroom vluchtelingen van het afgelopen jaar, de noodopvang in Leiden en hun contacten met De Bakkerij was er dit jaar geen gastspreker, maar de première van de voorstelling 'Vlucht' door Mobiel Theater Geurend Hooi.

Bakkerij overvol

Bert Verweij, voorzitter van de Protestantse Diaconie, opende de Nieuwjaarsontmoeting met een citaat uit het onlangs verschenen boek van Paus Franciscus en bedankte professionals en vrijwilligers voor het vele werk van het afgelopen jaar. Ton Snepvangers, coördinator van De Bakkerij, kondigde vervolgens de  voorstelling aan, die driemaal gespeeld werd in de Turfzaal omdat er maar liefst meer dan 200 bezoekers aan de uitnodiging van beide diaconieën gevolg gaven!
De Bakkerij was overvol met mensen die elkaar ontmoetten, het glas hieven op het nieuwe jaar en genoten van de heerlijke hapjes, gemaakt door Syrische vluchtelingen uit de Leidse noodopvang.

'Vlucht' geeft stof tot nadenken.....

'Vlucht' begint met een aangrijpende aaneenschakeling van beelden van alle heftige protesten, vooroordelen, scheldpartijen, angst en woede van de laatste tijd tegen de komst van vluchtelingen naar Nederland. Dan gaan een Iraakse vluchteling en een Nederlandse vrouw in de wachtkamer zitten bij de woningbouwcorporatie. Ze raken in gesprek. Allebei willen ze een huis. Hij zoekt rust en een toekomst, na vele omzwervingen en vier jaar AZC, de laatste tijd wel herenigd met vrouw en kinderen. Zij wil een eigen woning, weg bij haar werkloze man die maar op de bank zit te niksen.
Beiden beamen dat 'het raar kan lopen in iemands leven'. Het verschil in achtergrond en beleving wordt onder meer geïllustreerd door hun reactie op het donderende geluid van een vliegtuig. Zij denkt aan een vakantietripje naar Spanje; hij krimpt ineen bij de herinnering aan bommen en geweld.
Hij blijkt architect te zijn, die droomt van mooie huizen bouwen in zijn nieuwe land. 'Waarom hij dan niet werkt?' vraagt zij. Dan wordt de uitzichtloze en wanhopige situatie van een vluchteling pijnlijk duidelijk: 'Dat mag niet, er mag niets, alleen maar formulieren invullen. En dan maar wachten, wachten en wachten'.

‘Vlucht’ werd tijdens de Nieuwjaarsontmoeting ook opgevoerd door twee jongere acteurs, die het verhaal vanuit een eigen perspectief naar voren brachten en waarin het verhaal van vluchtelingen uit Burundi centraal stond.  

Dialoog

Met deze voorstelling lieten M25 Leiden en Diaconaal Centrum De Bakkerij vluchtelingen aan het woord. Om hen niet alleen machteloos onderwerp van discussie te laten zijn, maar hen ook zelf aan het woord te laten als hun waardigheid met halve waarheden en complete leugens besmeurd dreigt te worden in een discussie die raakt aan hun meest basale levensbehoeften. Om op een creatieve manier de discussie om te vormen tot een dialoog mét deze mensen. Zodat zij hun verhaal kunnen doen, hun dromen en zorgen kunnen delen en de beeldvorming en (verborgen) angsten rond 'de vluchteling' bijgesteld kunnen worden in een bevrijdende ontmoeting van mens tot mens.
Velen maakten van de mogelijkheid gebruik om in gesprek te gaan met de Syrische vluchtelingen die erbij waren in De Bakkerij. Zij krijgen sinds kort Nederlands les (in samenwerking met Thuis in Taal) en koken wekelijks in De Bakkerij.

Tot slot bedankte Wilbert van Erp, voorzitter van de RK Diaconie, alle mensen van Theater Geurend Hooi en de gasten vanuit de Leidse noodopvang, die voor de ontmoeting hapjes hadden gemaakt, met een bloemetje en gonsde De Bakkerij nog lange tijd van een gezellige drukte.