"Morgen zeg ik het" met applaus ontvangen

In het Imperiumtheater Leiden stonden op 12 maart 2015 acht jongeren klaar om het theaterstuk: “Morgen zeg ik het” op te voeren. Jammer genoeg kon één van de spelers wegens ziekte niet optreden, maar dat werd soepel opgevangen door de andere acteurs. Na maandenlang oefenen was het dan eindelijk zover en konden zij in een volle zaal hun voorstelling laten zien.

Tussen hoop en wanhoop

De jonge acteurs hebben rond het thema: ‘uit de kast komen’ veel met elkaar gesproken, ervaringen met elkaar gedeeld en discussie met elkaar gevoerd. Hierdoor was het voor hen mogelijk om de verschillende facetten rondom deze problematiek in dit theaterstuk aan het publiek over te brengen. In het theaterstuk werd duidelijk hoeveel twijfel er is en hoe je door verschillende stemmen in je hoofd en meningen van andere heen en weer geslingerd wordt. Door deze stemmen ontstaat er opnieuw twijfel en angst. Het theaterstuk liet duidelijk de continue strijd zien tussen hoop en wanhoop.

Vragen

Om uiteindelijk toch uit de kast te komen speelt de omgeving een belangrijke rol. Vragen als: is het wel echt zo of vergis ik me? Wat vinden andere leeftijdsgenoten van mij?  Hoe zullen mijn ouders, broer of zussen gaan reageren? Word ik geaccepteerd? Al deze vragen maken het moeilijk om het te zeggen. In het theaterstuk zag je dat één verkeerde opmerking van een klasgenoot of van een leerkracht het proces kan vertragen of nog erger, er zelfs toe kan leiden dat je je mond houdt en er mee blijft rond zeulen.

Daverend applaus

Het daverende applaus gaf duidelijk aan dat het theaterstuk diepe indruk heeft achter gelaten. Na afloop kwam er een leuke discussie op gang met de spelers en het publiek. Er konden vragen gesteld worden, meningen gegeven worden en ook werden eigen bevindingen gedeeld.
Al met al een zeer geslaagde avond!