Diaconaal Weekend rond goedkope gezonde voeding

Patricia Mabolia bij de opening van het weekend

Met de parabel van De Soepsteen opende Patricia Mabolia, projectmedewerker van de Diaconie Franstalige Afrikanen in De Bakkerij, op zaterdag 9 november het Diaconaal Weekend 2013 in Café Sijthoff in Leiden.

In het verhaal klopt een pelgrim aan de deur voor voedsel en onderdak. Een paar families warmen zich bij het vuur, met een pan waterige soep erop. De pelgrim geeft een steen, die in de pan wordt gelegd. Maar de soep is niet af: iedereen haalt wat hij heeft, kruiden, vet, groenten en vlees. Zo wordt het een lekkere voedzame soep en ze eten hun buik vol. Als de pelgrim vertrekt mogen ze de steen houden: ‘je kunt er nog honderd keer soep van koken, als je het maar doet op deze wijze’.

Deze parabel staat model voor het project Lekker Gezond Goedkoop, waarvoor in het Diaconale Weekend aandacht gevraagd werd in de Leidse kerken. Naar een idee van ds. Francoise Weber van de Waalse Kerk werd enkele maanden geleden begonnen met kookateliers. Voor mensen die door geldzorgen, gezondheidsproblemen of een sociaal isolement op zoek zijn om hun kook- en eetgewoonten in een gezellige omgeving te verbeteren en zo minder afhankelijk te worden van hulpverlening.

Armoede, gezondheid, gemeenschap en zingeving

Armoede, gezondheid, gemeenschap en zingeving zijn de kernwoorden in het verhaal van De Soepsteen evenals in de twee onderdelen van het project Lekker Gezond Goedkoop.

Allereerst de inzamelingsactie van de Leidse kerken om het bestaande pakket van de Voedselbank aan te vullen met houdbare, eiwitrijke producten zoals vlees, vis en peulvruchten. Ieder draagt zijn (soep)steentje bij om te zorgen dat het voedselpakket gezonder en evenwichtiger wordt van samenstelling. Een inzamelingsactie die zondag 10 november in diverse Leidse kerken van start ging onder de naam Verzamel-Gezond-Actie.

Daarnaast de kookateliers, Zinvol Koken, met de onderwerpen: Voeding en gezondheid, Voeding en budgetbeheer en Voeding en zingeving. Het enthousiaste verhaal van iemand die aan een kookatelier meedeed ’het was heel gezellig en ik heb ervan geleerd om gezonder en goedkoper te koken’ illustreerde dat de kookworkshops aan het doel beantwoorden. Om te proeven stonden er schalen met lekkere viskoekjes van sardientjes, mét het winnende recept, om mee te nemen.

Mensen in hun kracht

Er werd druk informatie ingewonnen over de verschillende aspecten van het project. Net als in het verhaal van De Soepsteen weet het project Lekker Gezond Goedkoop krachten te bundelen, verborgen schatten en talenten boven water te halen en mensen samen te brengen.
Het zet mensen ‘in hun kracht’ door informatie en ingrediënten aan te rijken, ervaringen op te doen en uit te wisselen en op zoek te gaan naar een leefstijl en levensvisie die onvermoede mogelijkheden biedt óók of juist vooral in tijden van crisis.

Vandaar dat Diaconaal Centrum De Bakkerij dit project uitkoos om tijdens dit Diaconaal Weekend in de schijnwerpers plaatsen. Zie ook www.lekkergezondgoedkoop.nl