Diaconiepagina Leids Kerkblad, oktober 2010

"Hoe kom je d’r bij?" - Symposium over stille armoede en sociale uitsluiting

Het jaar 2010 is uitgeroepen tot Europees jaar van de bestrijding van Armoede en Sociale Uitsluiting om mensen bewust te maken van de omvang van armoede, om te laten zien dat er oplossingen bestaan en om op te roepen tot nieuwe initiatieven. Op zaterdag 13 november 2010 organiseren de Diaconie Protestantse gemeente Leiden, de RK Diaconie Leiden, Stichting Urgente Noden en Zorgbelang Zuid-Holland rond dit thema een symposium onder de titel: “Hoe kom je d’r bij?” in Diaconaal Centrum De Bakkerij. Lees verder

Bezoekerspas 10 – een kerkdienst in de gevangenis

Op een zondagmorgen rijden we door de stromende regen naar de Penitentiaire Inrichting Midden Holland ‘De Geniepoort’ in Alphen aan de Rijn, om op uitnodiging van een van de vrijwilligers een kerkdienst bij te wonen. Aanleiding was het aan haar cadeau gegeven kookboekje ‘Eitje’ van het Leidse Exodushuis en het daaruit voortvloeiende gesprek.

Als Schiphol
We melden ons bij de portier. Nadat we enige weken geleden al een kopie van ons paspoort naar de dominee stuurden, worden onze gegevens nu nogmaals gecontroleerd. Vervolgens gaan we door een detectiepoortje en worden tassen en jassen doorgelicht. Net zoals op Schiphol.

De vrijwilligers wachten ons op aan de andere kant van een glazen deur, met een grote bos rode rozen voor in de kerkdienst. We krijgen een grote rode plastic bezoekerspas mee aan een kettinkje, met daarop wat je als bezoeker wel en niet mag en moet doen. Ik hang Bezoekerspas 10 om mijn nek. Ruud Bosma, geestelijk verzorger in Alphen aan de Rijn en Schiphol, haalt ons allemaal op en loodst ons door een aantal deuren naar de kerkzaal. Er wordt koffie en limonade gemaakt en een trommel met koekjes gevuld. We maken verder kennis met Ruud, zodat hij straks onze aanwezigheid kan uitleggen aan de kerkgangers.

Waxinelichtje
De koster, een van de gedetineerden, maakt de kerkzaal klaar. We bewonderen zijn zelfgemaakt doopvont of wijwaterschaal en het kruis waar waxinelichtjes in kunnen branden. Met de vrijwilligers oefenen we voor de dienst de liederen, begeleid door gitaar.

Tegen half 11 komen de gedetineerden binnen. In De Geniepoort zitten 386 zwaargestrafte mannen. Die ochtend komen er 50 naar de 1ste dienst. Aan de deur geven ze ons allemaal een hand. Een stroom van grote en kleine mannen, blank en gekleurd, uit Nederland en het buitenland. Bijna iedereen steekt een waxinelichtje aan en zoekt een plaats. Wij gaan ook zitten, tussen de mannen in. Het is voor hen een moment van ontmoeting met elkaar. Wij worden voorgesteld en daarbij wordt de link met het Leidse Exodushuis en de Leidse Diaconie, in De Bakkerij, gelegd.

Liefde
Dan begint de dienst. Een van de mannen, keurig in het pak, leest op eigen verzoek Psalm 103 voor: hij was erdoor getroffen. Na het Openingsgebed wordt Psalm 80 gelezen, in beurtspraak door dominee en gemeente. De tweede schriftlezing is uit Johannes 13: 31-35. Op de liturgie staat de tekst ook in het Engels, Frans, Spaans, Pools, Roemeens en Russisch. De preek gaat over de onderlinge liefde. Na de preek, waar doodstil naar geluisterd wordt, volgt, zoals bijna elke zondag, het Avondmaal.

Aanvankelijk bekruipt mij het gevoel dat -mochten de mannen kwaad willen- we niets zouden kunnen beginnen tegen 50 man, ondanks de toezichthouders achter in de zaal. Maar gaandeweg ebt dat gevoel weg en maakt plaats voor een soort ontroering. Vooral wanneer aan het eind van de dienst al die mannen, met heel wat op hun kerfstok, in verbondenheid de handen op elkaars schouder leggen en dus ook op onze schouders.

Exodus?
We zingen samen liederen, en de vrijwilligster met de gitaar zingt met haar mooie stem ook solo. De voorbeden, op verzoek, zijn voor ‘dat Twente gaat winnen’ (door de dominee vertaald in ‘voor sportiviteit’), voor het feit dat de autobom in New York niet ontploft was en voor het slagen van een proefverlof.

Na het Onze Vader en de zegen drinken we naast de kerkzaal samen koffie. De koektrommel is snel leeg. Een paar gedetineerden knopen een gesprek met ons aan. De man die Psalm 103 voorlas zal over een paar dagen naar begeleid-kamer-bewonen gaan bij Parnassia. Hij wil maar 50 euro per week hebben, niet zijn hele uitkering. Anders gaat het misschien weer fout. Een ander komt over een paar maanden na 12 jaar vrij: wat moet hij doen? Hij heeft geen huis, werk of netwerk meer. Zou Exodus iets voor hem kunnen betekenen? Een bijna blinde man vertelt dat hij bang is om vrij te komen. Eigenlijk heeft hij maar liever levenslang. Ex-gedetineerd en blind: wat kan het leven dan nog voor hem in petto hebben? Na een seintje van de bewaarders vertrekt de groep. Sommigen bedanken ons voor onze aanwezigheid en wij wensen hen sterkte, ook met het proefverlof. Ze krijgen allemaal een rode roos mee naar de cel.

Jullie hebben het overleefd’, zegt de dominee tegen ons. Zo voelt het niet. Het was voor ons een geweldige ervaring. We namen even een kijkje in de gevangenis. En is ‘gevangenen bezoeken’ niet een van de werken van barmhartigheid? Bovendien waren we blij dat de mannen ons niet als pottenkijkers zagen.

Henriëtte van den Broek

25 jaar De Bakkerij

In 2011 viert Diaconaal Centrum De Bakkerij haar 25 jarig bestaan. Een feestcommissie is druk bezig een activiteitenkalender vorm te geven om het jubileumjaar luister bij te zetten. Inmiddels worden in alle voorlopigheid al wat eerste contouren zichtbaar:

  • motto :’De Bakkerij 25 jaar helpen waar geen helper is’
  • nieuwjaarsreceptie met inleider Anton Dronkers, voormalig diaconaal predikant en grondlegger van Diaconaal Centrum De Bakkerij in Leiden
  • een speciale jubileum Paasbrodenactie
  • jubileumactiviteiten in wijkgemeenten en parochies
  • jubileumactiviteit tijdens de Leidse Open Monumentendagen
  • een afsluitend symposium rond visieontwikkeling binnen welzijn en zorg in Leiden e.o. en de plaats van de Leidse Diaconieën daarin, programmatisch ondersteund met een artistiek en creatief element rond het thema ‘helpen’.

Ter voorbereiding van het jaar wordt gekeken naar mogelijkheden voor een videoproductie en een stripverhaal rond verleden, heden en toekomst van De Bakkerij. We houden u op de hoogte!

Jong! – oktober 2010

Nieuws van M25 Leiden

• Joost Kosten en Annemarie Dür hebben zich aangemeld als begeleiders voor het diaconaal jongerenproject M25 Leiden. Donderdag 9 september hadden Ton Snepvangers en Jacqueline Schoonwater een oriënterend gesprek met de kersverse begeleiders met een uitgebreide introductie van het M25 Jongerenproject.

• Op vrijdag 15 oktober vindt er in De Bakkerij een diaconale projectdag voor leerlingen van klas 2E van het Visser ‘t Hooft lyceum plaats in het kader van ons jongerenproject M25 Leiden ter voorbereiding van een goederentransport naar Roemenië. Jacqueline gaf op school uitleg over de opzet en achtergrond van de dag en vroeg de jongeren ook zelf goederen in te zamelen voor het transport. Op de foto van eind september al een hele berg volle dozen en zakken. Bovendien gaan er twee fietsen mee.