Nieuwjaarsontmoeting: ' opnieuw op weg .... '

Bert Verweij, a.i. voorzitter van het Dagelijks Bestuur heet zo rond de klok van vijf de aanwezigen in het Atrium, de Turfzaal en de Ovenruimte welkom en opent de Nieuwjaarsontmoeting op 19 januari met een terugblik op het jaar 2023. Want 2023 was een zwaar jaar. Van een ‘waar gaan we naar toe’ na het drama op 14 juli naar een ‘opnieuw op weg’. Met elkaar. Dankbaar spreekt hij de woorden hoe wij elkaar wisten en weten te vinden en te steunen met warmte en medeleven, uit allerlei hoeken van Leiden en uit heel het land. En door God elkaar weten te versterken om met geloof, vertrouwen en liefde door te kunnen gaan met het belangrijke werk van De Bakkerij: helpen waar geen helper (meer) is.

Broodpenningen met oorkonde

Tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarsontmoeting worden traditiegetrouw de originele Broodpenningen met oorkonde uitgedeeld aan personen die zich op een of andere manier op sociaal dan wel diaconaal gebied  inzetten voor Leidenaren. Dit jaar zijn deze uitgereikt aan:

Initiatiefgroep Raadsherenbuurt helpt Oekraïne 

Toen Oekraïners zich in de Raadsherenbuurt vestigden is de ‘Initiatiefgroep Raadherenbuurt helpt Oekraïne’ begonnen met het ondersteunen van de nieuwkomers. Zo organiseren ze Engelse les voor beginners en gevorderden, Nederlandse les, taalmaatjes, tennis (LHTC), samen koken met buurtbewoners, spelletjesochtenden voor peuters, bowlen en discozwemmen met tieners, museumbezoeken voor verschillende leeftijdsgroepen, vaartochten door de Leidse grachten, dansen, yoga, hardlopen, wandelen, boogschieten, gymnastiek, enz. Ook wordt incidenteel geholpen bij vragen over formulieren of over arbeidscontracten. Marianne Reijnhoudt nam de oorkonde namens de initiatiefgroep in ontvangst.

 

Mevrouw Maissoun Alhalak Alsalem 

Maissoun heeft in het zuiden van Syrië als apotheker gewerkt totdat ze zeven jaar geleden moest vluchten. Ze heeft inmiddels de Nederlandse nationaliteit en woont met haar gezin in Leiden. Al snel na haar komst in Nederland zette ze zich in als vrijwilligster voor vele doelen, zoals het straatpastoraat. Omdat zij het Nederlands inmiddels goed beheerst is ze al een aantal jaren coach bij de ouder en kind groepen van de Taalgroep Ekklesia in Leiden en ook vrijwillig tolk voor Arabisch sprekenden die naar het ziekenhuis moeten en geen Nederlands spreken.

Mevrouw Elly van der Geest 

Elly is de vrijwilliger die de Vitality Club in de Stevenshof al jaren coördineert en een cruciale rol vervulde in het laten groeien van deze club tot de omvang die ze nu heeft. Verspreid over de week doen zo’n 100 mensen mee met de sportactiviteiten die elke morgen georganiseerd worden. De club is gratis toegankelijk. Doel van de club is dat mensen gezond en gelukkig oud kunnen worden. Zo houden de deelnemers, aangespoord door Elly en andere vrijwilligers, elkaar vitaal en wordt de sociale samenhang in de wijk bevorderd.

 

Netwerk DAK (Door Aandacht Kracht)

De woorden van gastspreker Veerle Rooze (directeur van netwerk DAK) spreken aan en inspireren. Zij weet de rauwe, maar ook de mooie kanten van ons werk (en ook dat van het straatpastoraat) te schetsen: ‘we zijn eigenlijk de kanarie in de kolenmijn. In ons werk zie je als eerste dat er wat mis is’, haalt ze aan.

En zo brengt de ontmoeting met de mensen die wij ontvangen soms meer in jezelf dan je ooit gedacht had. Er zijn voor elkaar en op zoek gaan naar de mens die tegenover je zit, het doet de ander opbloeien en tot zijn/haar recht komen, geeft een stuk waardigheid en vrolijkheid terug aan de mens tegenover jou. Maar het kan jou ook verrijken.

 

Het kan soms zwaar zijn voor de hulpverlener/het luisterend oor, want wat kun je eigenlijk doen voor mensen wiens basale mensenrechten worden geschonden en een samenleving die verhardt, misschien zelfs ontkent wat er gaande is? Het maakt soms verdrietig en machteloos. Maar het geeft ook een opdracht: om het onrecht te blijven benoemen en zichtbaar maken.14 juli afgelopen jaar bracht een schok teweeg in het werkveld. Een drama wat raakt aan een thema wat groter is.

De Nieuwjaarsontmoeting bracht meer dan 150 gasten samen om met elkaar terug te kijken op het oude jaar en elkaar aan te moedigen voor het nieuwe. En om af te sluiten met de woorden van Veerle Rooze: dat we het verdriet de ruimte mogen geven die het vraagt, dat we de lichtheid en vrolijkheid mogen blijven vinden en dat we de hoop samen levend houden.