Hun Verhaal - 'Een halfje bruin graag'

Een enkele keer komt het voor dat ik op huisbezoek ga bij iemand met een individuele hulpvraag. Zo ook deze ochtend. Mevrouw is zeer beperkt mobiel, loopt binnenshuis met een rollator en heeft door diverse medische oorzaken een zeer verzwakt immuun stelsel waardoor haar huisarts haar ten strengste heeft afgeraden om nog het huis uit te gaan behalve - liggend en verpakt in een steriele cabine- via ambulancevervoer. Het afgelopen jaar was er eentje van afscheid nemen, stapjes terug, aanpassen en weer doorgaan.

Haar Rode Ferrari (lees: scootmobiel) ging de deur uit, afscheid van een geliefde viervoeter kwam te vroeg en de dagen met lichamelijk ongemak werden frequenter en de pijn weer een stukje ondraaglijker. Eerlijk is eerlijk – mevrouw is niet de makkelijkste, zeer eigen-wijs en koppig, en tegelijkertijd chronisch ziek en intens eenzaam. Toen buurtbewoners bij haar wegliepen om uiteenlopende redenen, kwam het grootste knelpunt aan het oppervlak: mevrouw kon niemand vinden om haar wekelijkse boodschapjes te doen! Ze belde het SociaalWijkTeam en menig sociaal maatschappelijk organisatie, en liep telkens tegen muren van onmogelijkheden aan.

Geen vrijwilligers, te weinig arbeidskrachten door ziekteverzuim, wachtlijsten, (net) te veel inkomen, te weinig inkomen om zorg zelf in te kopen, enz. En waar een dertiger zijn hand er niet voor omdraait om in vier klikken de boodschappen voor het hele gezin via internet bij een grootgrutter te bestellen, lukte dat mevrouw niet. Met haar eenpersoonshuishouden komt ze vaak niet aan de ondergrens voor bezorging en als ze grootverpakkingen diervoeding en wasmiddel bestelt, loopt ze hopeloos vast in de online-betaalwereld. Want mevrouw heeft geen internetbankieren! En de vrijwilliger die haar daarmee kan helpen, moet nog worden gevonden.

Dus dit is de manier waarop wij omgaan met onze ouderen en chronisch zieken, die allemaal zo lang als mogelijk vooral thuis moeten blijven wonen. Beschaving lees je af aan de manier waarop een samenleving met haar kwetsbaarsten omgaat….