Voor moeder en kind - Avondmaalsproject 2017-2018

Met ingang van Pasen 2017 startte het Avondmaalsproject 2017-2018 voor de Protestantse gemeente Leiden. Dit jaar stonden twee doelen centraal rond het thema "Voor moeder en kind". Er werd steun gevraagd voor de Stichting Babyspullen in Herhugowaard en voor de aanschaf van moeder-kind-bedden in het rehabilitatieziekenhuis in Ragama, Sri Lanka. Met beide projecten hebben we vanuit Leiden weer een direkte band.

Stichting Babyspullen in Nederland

Stichting Babyspullen in Heerhugowaard zamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maakt daar babypakketten van. Deze pakketten worden via diverse instanties gratis verstrekt aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben.
In Nederland groeit 1 op de 9 kinderen op in armoede; in grote steden kan dit zelfs oplopen tot 1 op de 4 kinderen…

De organisatie startte in 2012 en is anno 2016 is uitgegroeid tot een team van 140 vrijwilligers verspreid over het land, en zo’n 123 inzamelpunten waar mensen hun gebruikte of nieuwe babykleertjes t/m maat 98 kunnen inleveren. Sinds oktober 2014 staat er ook een rode container van Stichting Babyspullen in het Atrium van De Bakkerij.

Samenwerking met De Goemoers
Vanaf die tijd werken De Goemoers, de organisatie in De Bakkerij die al eeuwenlang  kraamvrouwen helpt, samen met de Stichting Baby-spullen. Vrijwilligers brengen de ontvangen babyspullen naar Heerhugowaard, waar alles gecontroleerd wordt en gesorteerd op maat. Met deze spullen worden de babystartpakketten en -vervolg-pakketten gevuld voor een jongen of meisje.

Hulp geven
Deze gratis pakketten worden onder meer door De Goemoers vanuit De Bakkerij uitgegeven, na verwijzing door een hulpverlenende instantie, zoals de Diaconie, de Voedselbank, Jeugdzorg of Vluchtelingenwerk. In 2015 werden 12 pakketten verstrekt; in 2016 waren dat er al 22.

Waarom Stichting Babyspullen?
Stichting Babyspullen werkt uitsluitend met vrijwilligers en is afhankelijk van bedrijven en particulieren die het doel steunen.
De babyspullen worden dan wel gedoneerd, maar een deel van de inhoud van de pakketten is nieuw en moet gekocht worden. Bijvoorbeeld luiers, verzorgingsproducten en ook de dozen zelf kosten geld. Voor de loods moeten huur en energiekosten betaald worden.

Kortom: Stichting Babyspullen is een goede bestemming van het Avondmaalsproject. Zo kunnen steeds meer kinderen in Nederland een goede start in het leven maken! 

Moeder-kind-bedden voor Sri Lanka

De artsen van het rehabilitatieziekenhuis in Ragama in Sri Lanka hebben de hulp ingeroepen van de Stichting Vrijwillig Samenwerkende Hulporganisaties Ontwikkelingslanden, SVHO-Support.

Dat is een kleine particuliere hulporganisatie die sinds 1994 projecten ondersteunt in Sri Lanka. Vrijwel al deze projecten hebben te maken met kinderen: weeskinderen, straatkinderen, gehandicapte en verwaarloosde kinderen en ongehuwde moeders met hun baby’s. Door de jaren heen is er door de stichting aan meer dan vijftig projecten steun gegeven.

Het ziekenhuis in Ragama, Sri Lanka
In het rehabilitatieziekenhuis in Ragama worden kinderen met hersenbeschadigingen behandeld, zodat ze kunnen herstellen en weer beter kunnen functioneren. Er is daar grote behoefte aan moeder-kind-bedden. 

Moeder-kind-bedden
Voor het welzijn van het kind is het heerlijk als de moeder dicht bij haar geopereerde kind kan zijn en ook ’s nachts bij haar kind kan slapen. Vorig jaar heeft SVHO-Support al drie van dit soort bedden geschonken, maar er zijn er nog meer nodig.
Het is gebleken dat het herstel van de kinderen beter verloopt wanneer hun moeder bij hen is.

Wat kost een moeder-kind-bed?
Een moeder-kind-bed kost ongeveer € 350,-. Naar onze begrippen is dat niet veel geld, maar voor een ontwikkelingsland als Sri Lanka is dat een forse investering. Het ziekenhuis is niet in staat dergelijke bedden zelf aan te schaffen, maar doet een klemmend beroep op de stichting SVHO-Support.

Via de secretaris van de stichting die in Leiden woont, kwam het verzoek om financiële steun voor de aanschaf van moeder-kind-bedden bij de Diaconie terecht.
Via een bijdrage vanuit de opbrengst van de Avondmaalscollecte maken we samen via moeder-kind-bedden in Sri Lanka een betere toekomst mogelijk voor kinderen met een hersenbeschadiging! 

Bijlagen: