Even wat anders

Voor alles is een eerste keer en zo hadden 59 jongeren van het Rijnlands Lyceum uit Oegstgeest op vrijdag 22 januari 2021 een primeur: de eerste online activiteit van M25 Leiden was een feit. Eigenlijk zouden de jongeren die dag een projectdag hebben met het thema ‘different’. Ze zouden op verschillende plekken in Leiden en omgeving de handen uit de mouwen steken en zo kennis maken met mensen die in de belevingswereld van jongeren misschien in eerste instantie ‘anders’ zijn. 
Vanwege alle coronamaatregelen kregen de jongeren nog uitsluitend digitaal les en zat het er niet in om verspreid over de stad aan de slag te gaan. De projectdag werd vooruitgeschoven, maar om toch alvast te proeven aan het thema kregen de jongeren een digitale voorlichting vanuit Stichting De Binnenvest met daarbij het levensverhaal van Kees, een ervaringsdeskundige.

Iedereen online

Om 11 uur ’s ochtends kwamen de jongeren, de docent en een medewerker van Stichting De Binnenvest een voor een de digitale bijeenkomst binnen. In De Bakkerij zat de ervaringskundige ook al klaar om zijn verhaal aan de jongeren te vertellen. Tijdens de voorlichting van Stichting De Binnenvest kwamen de jongeren erachter wat deze organisatie allemaal doet en welke verschillende woonvormen en vormen van begeleiding er zijn. 

Het verhaal van Kees

Toen was het aan Kees om zijn verhaal te doen. Op de vraag of de jongeren zelf weleens in aanraking zijn gekomen met daklozen kwamen een paar reacties. Een aantal jongeren hadden het programma ‘Beau en de daklozen’ gezien en daardoor een beeld van het daklozenbestaan. Een jongen vertelde: ‘Ik heb een bos naast mijn huis en daar was laatst een dakloze en een vriend van mij had boodschappen gedaan voor hem. Die man was zo blij dat hij een zelfgemaakt liedje zong!’

Toch maakte het persoonlijke verhaal van Kees behoorlijk wat indruk en maakte het ook vragen los. Want waar sliep je dan als je buiten sliep? Hoe kwam je aan eten en hoe gaat het nu verder? Kees kan inmiddels vol trots vertellen dat hij zeer binnenkort zonder begeleiding verder kan. Daar heeft hij hard voor moeten werken, maar hij is trots op waar hij nu is.