Project DFA beëindigt werkzaamheden

De Diaconie Franstalige Afrikanen (DFA) zal per 1 maart a.s. haar werkzaamheden beëindigen. De individuele hulp aan Franstalige Afrikanen wordt vanaf die datum weer gewaarborgd door de medewerkers van het Diaconaal Centrum De Bakkerij.

Drie jaar aandacht voor hulp en ondersteuning

De afgelopen drie jaar hebben de projectmedewerkers van de DFA zich met veel inzet en energie gericht op verschillende speerpunten.
Allereerst was er uiteraard aandacht voor de individuele en vaak complexe hulpvragen van 168 personen en huishoudens rond levensonderhoud, huisvesting, verblijfsvergunning, naturalisatie, e.d.. Daarnaast de zorg voor de begeleiding van mensen naar en het toegankelijk (en begrijpelijk) maken van het bestaande (Nederlandse) hulpverleningscircuit.

Actieve betrokkenheid

Ook was er aandacht voor sociaal isolement en de integratie van de Franstalige Afrikanen in de Leidse samenleving, door bekendheid te geven aan de pracht, trots en diversiteit van de Afrikaanse cultuur: twee maal is op uitbundige wijze Afrikadag gevierd, vooraf gegaan door een Flashmob in de binnenstad; DFA opende haar deuren voor de KerstTocht 2013 van Fields of Wonder; er zijn herhaaldelijk kleding en medicijnen ingezameld voor projecten in Congo; DFA en de opening van het opvanghuis Makaazi ya Imani vormden onderwerp van het Diaconaal Weekend 2013 in de Leidse kerken; Franstalige Afrikanen namen deel aan de Vredeswake; enkele dames deelden enthousiast hun opgedane kennis in het kookatelier van Lekker Gezond Goedkoop en liepen regelmatig mee in de modeshows van het Vrouwennetwerk!

Gemeenschapsvorming

Tot slot hebben de medewerkers zich ingezet voor gemeenschapsvorming door een Conseil des Femmes op te richten, al snel gevolgd door een Conseil des Hommes en uiteindelijk één gezamenlijk Conseil de la Communauté. Dergelijke ontmoetingen werden gezien als kweekvijver voor gezamenlijke projecten, sociale ontmoetingsplek en klankbord voor de werkzaamheden van de DFA.

Een aparte diaconie niet haalbaar en ook niet langer nodig

Het welslagen en de mogelijke voortzetting van het project na afloop van de pilotfase was afhankelijk van de behoefte aan een zelfstandige diaconie van en voor Franstalige Afrikanen, het draagvlak vanuit de gemeenschap zelf en de financiële haalbaarheid.
De medewerkers van de DFA hebben moeten constateren dat het aantal hulpvragen de afgelopen tijd sterk is afgenomen. Deels dankzij de inspanningen van de medewerkers zelf in het verlenen van passende hulp op talloze vragen die in de beginperiode vanuit de gemeenschap naar voren kwamen, maar ook omdat diverse mensen van de doelgroep vanuit de regio - en sommigen ook vanuit ons land - vertrokken zijn. De werkdruk werd laag, waardoor het in stand houden van een aparte diaconie met twee parttime medewerkers niet meer te verantwoorden is.
Daarnaast bleef de inzet en betrokkenheid in de organisatie van de hulpverlening en activiteiten vanuit de gemeenschap teleurstellend. Een en ander heeft ertoe geleid dat de DFA moet concluderen dat de structuur van een aparte diaconie te groot van opzet is om in deze vorm te laten voortbestaan.

Steun en hulpverlening gegarandeerd

Franstalige Afrikanen kunnen uiteraard ook na 1 maart 2015 onveranderd bij De Bakkerij terecht voor hulp en ondersteuning, ook voor plannen rond projecten en activiteiten. Het diaconale team is altijd bereid mee te denken over de haalbaarheid van de plannen, adviezen te geven en te helpen bij het zoeken en aanschrijven van fondsen.
Het opvanghuis Makaazi ya Imani (Leiden ZW) blijft voorlopig gehandhaafd, afhankelijk van de ontwikkelingen rond de bed / bad / brood voorziening van de gemeente Leiden.

Dank

Ook langs deze weg willen wij alle medewerkers, vrijwiliigers, fondsen en partnerorganisaties hartelijk danken voor hun bijdrage en inzet voor al het werk van de DFA in de afgelopen drie jaar.