Ruim honderd bezoekers kwamen "7 kijken"

Foto's Han de Bruin (handebruinfotografie.nl)

Kom 7 kijken stond er op de uitnodigende flyer voor het Diaconaal Weekend. Meer dan 100 kijkers kwamen op zaterdagmiddag 11 november naar De Bakkerij. Peterhans van den Broek, voorzitter van de Protestantse Diaconie, noemde zeven een bijzonder getal: 'Sneeuwwitje en zeven dwergen, de wolf en zeven geitjes, Klein Duimpje draagt zevenmijlslaarzen, de regenboog heeft zeven kleuren, Rome is gebouwd op zeven heuvelen. De wereld werd in zeven dagen geschapen en in de Bijbel staat het getal zeven voor iets dat compleet is. De kerk kent zeven hoofdzonden, zeven sacramenten en zeven werken van barmhartigheid. En daarmee zijn we bij het Diaconaal Weekend in De Bakkerij. Er staan acht eigentijdse kunstwerken rond de Zeven Werken van Barmhartigheid. Heel verschillend en door heel verschillende groepen gemaakt!'

  • Dorstigen laven: door de woensdag-schilderclub van Woon-zorgcentrum De Parelvissers.
  • Gevangenen bevrijden: door een groep transgenders.
  • Hongerigen voeden: door Uit de Kunst & Vliegwerk, cliënten van het activiteitencentrum van de Gemiva SVG Groep.
  • Naakten kleden: door mensen van het Apostolisch Genootschap, De Regenboog, de Josephkerk en De Bakkerij.
  • Vreemdelingen herbergen: twee kunstwerken, één door een groep daklozen samen met het Straatpastoraat en één door fotograaf Han de Bruin.
  • Zieken bezoeken: door M25 Leiden Regio en leerlingen van Teylinger College in Noordwijkerhout.
  • Doden begraven: door het Team van De Bakkerij.In de Ovenruimte, rond de Broodtafel, was het gezellig druk. Gastvrouwen, geholpen door twee jongeren van M25 Leiden, zorgden voor koffie en thee met allerlei lekkers erbij, gebakken door Innesa, uit Turkmenistan, die een tijdje te gast is geweest in Imani, het opvanghuis van de Diaconie. 

Tweemaal zat de Turfzaal propvol bij de voorstelling ´Onder anderen´ van Mobiel Theater Geurend Hooi: als er een Syrische buurman naast je komt wonen, hoe ga je dan met hem om? Zijn we stiekem niet een beetje bang? Na alle berichten in de media: zou het een terrorist kunnen zijn? In de straat, in de wijk, op school zijn we 'onder anderen'. Het anders-zijn van de ander wordt in de voorstelling ter discussie gesteld. Beoordelen we mensen op wie ze zijn, of laten we ons leiden door vooroordelen? Is er nog ruimte voor openheid naar 'de ander'? 'Onder anderen' bespreekt dingen die je wel denkt, maar niet altijd zegt. Daarover gingen publiek en spelers na de voorstelling enthousiast met elkaar in gesprek. 

Tenslotte kon er een levensgroot diaconaal bordspel gespeeld worden. Maar omdat toneel en tentoonstelling veel tijd vroegen, kwam men daar niet eens aan toe!

U kunt de kunstwerken bekijken tijdens de openingsuren van De Bakkerij (ma. t/m do. 9 tot 16.30 uur en vr. 9 tot 12 uur. Ze staan er tot en met vrijdag 19 januari 2018.