Feest van bevrijding en verbondenheid!

Zaterdag 1 juli a.s. vindt vanaf 13:30 uur in de Hooglandse Kerk in hartje Leiden het Muziekfestival Songs of Freedom plaats: een festival om te vieren dat gelijkwaardigheid en wederzijds respect verankerd is in onze samenleving, maar ook om te denken aan hen die dat in de praktijk nog niet ervaren.
Een middagvullend programma met optredens van Nancy Zeefuik, Nederlandse jazziconen Denise Jannah en Ronald Snijders met zijn band, twee workshops van BplusC door Francine van der Kamp en Vivian Wesselingh, Black American Gospelkoor FireChoir en kraampjes met Surinaamse en Afrikaanse gerechten.
Historicus Cor Smit en Marieke van Buytene van International Justice Mission zullen aan de hand van de tentoonstelling spreken over slavernij vroeger en nu.
Hoogtepunt van de middag is het optreden van een groot(s) projectkoor dat een aantal negrospirituals zal zingen.
Het geheel wordt op een speelse manier gepresenteerd, er wordt uitleg gegeven over de gezongen teksten en ingegaan op de thematiek van moderne slavernij in Nederland.
Het festival is gratis toegankelijk en duurt tot 18:00 uur. 

Achtergrond

Elk jaar wordt op 1 juli in Suriname de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Dat is daar altijd een uitbundige feestdag geweest sinds de bewuste dag in 1863. Maar ook in Nederland is er nu meer aandacht voor dit onderbelichte en zwarte verleden. Die aandacht gaat niet gepaard met dezelfde vrolijkheid als in Suriname. Hier ontstaan al gauw ongemakkelijke discussies over discriminatie, de roep om excuses en herstelbetalingen, de multiculturele samenleving, Zwarte Piet etc.
Feit is dat mensen van verschillende culturele groepen hier zijn, omdat de overheid en bedrijven hun voorouders als slaaf en later als contractarbeider naar de koloniën of Nederland hebben gehaald. Er is berekend dat in 2050 een derde van alle Nederlanders een migratieachtergrond heeft. We kunnen dus niet anders dan elkaar en ons verleden accepteren.

In Leidse context

Een groep mensen in Leiden hebben met steun van de Protestantse Kerk en Diaconaal Centrum De Bakkerij het initiatief genomen om rond 1 juli een festival op te zetten: een festival om te vieren dat gelijkwaardigheid en wederzijds respect verankerd is in onze samenleving, maar ook om te denken aan hen die dat in de praktijk nog niet ervaren. Het festival wil dat bereiken door erover te zingen met “Songs of Freedom”.
Veel van die oude songs ontstonden in de slavengemeenschappen in Amerika en Afrika op muziek en ritmes die de basis zijn van de populaire muziek van vandaag. Bekend uit de Noord-Amerika zijn de negrospirituals, zoals ”Go down Mozes” en “Swing low, sweet chariot”. Maar er zijn tal van liederen, ritmes en dansen uit andere landen, die aan die tijd herinneren, zoals Suriname, de Antillen, Cuba, Brazilië, Kaapverdië, Ghana en zelfs Marokko. Landen, waarvan migranten in Nederland grote gemeenschappen vormen.
Het zijn allemaal verschillende muziekvormen, maar wat ze gemeen hebben zijn opwindende ritmes, melancholische melodieën en teksten, die uiting geven aan verborgen protest en verlangen naar bevrijding en verlichting. Nog steeds is de slavernij en de gevolgen daarvan een thema in hedendaagse zwarte popmuziek. Denk aan de “Redemption song” van Bob Marley of nog recenter de rap en clip “We zijn er “ van Typhoon. De gedachte is dat samen zingen en luisteren naar elkaars muziek saamhorigheid brengt en culturele verschillen doet overbruggen.