M25 Beautydag

Foto's Tamara Breton

VERWENNEN! Dat was de opdracht voor zes jongeren die bij M25 Leiden hun laatste maatschappelijk stagedag liepen op vrijdag 31 maart. De jongens mochten in de ochtend de tafels dekken, inclusief vaasjes met rode tulpen, benodigdheden halen voor de creahoek, sandwiches klaarmaken samen met dames van Pluspunt Rotterdam (een werkactiveringscentrum voor mensen die dak- en thuisloos zijn “geweest” en daardoor in een sociaal isolement zijn geraakt) en de goodiebags samenstellen.

De meiden waren in de middag de helpende handjes en vliegende kiep voor alle klusjes die voorbijkwamen. Ruim op tijd kwamen elf van de vijftien gasten aan op de Oude Rijn. Straatpastor Folly Hemrica had de dames uit de maatschappelijke opvang en het Inloophuis Psychiatrie uitgenodigd. Een goede opkomst!

De Turfzaal deed eerst dienst als lunchroom, waar de dames verrukkelijke pinda- en kippensoep geserveerd kregen, gevolgd door rijk belegde sandwiches. Daarna ontstonden er als vanzelf “verwen-eilandjes” in de multifunctionele ruimte: drie kapsalons, een manicure-nagel studio en een make-up corner. De visagiste had haar intrek genomen in Spreekkamer 1 om in alle rust wattenschijfjes aan te brengen en maskertjes in te laten trekken. En de dames genoten! Halverwege de middag kwam de appeltaart op tafel.

Er heerste een relaxte sfeer, bijna serene rust. Binnen gekomen met een wat schuchtere blik, vertrokken de dames aan het eind van de middag als ware fotomodellen met een prachtig verzorgde huid en een open blik vol zelfvertrouwen.
Puntje voor de evaluatie: volgend jaar willen de dames wel de héle dag zo lekker met elkaar samenzijn!