Pater Jan van Duijnhoven overleden

Pater Jan van Duijnhoven o.f.m. is zaterdag 14 januari in zijn woonplaats Voorhout overleden. Vele jaren woonde pater Jan aan de Haagweg in het klooster naast de voormalige Leonarduskerk. Hij zorgde samen met pater Ton Peters dat de diaconie en caritas in Leiden een goede plek kregen, ook na het vertrek van de franciscanen uit Leiden eind 2010. De Bakkerij werd mede door zijn toedoen ook een katholieke schuilplaats voor de zwakkeren in onze samenleving en hij was erg blij met de resultaten van de vruchtbare samenwerking tussen de protestantse en katholieke diaconie in het centrum. Hij is ereburger van Leiden geworden.

Zijn overwegingen waren kort en krachtig en de kerk was muisstil om maar niets te missen van zijn broze stemgeluid. Niet in bliksem of donder, maar God liet zich ook bij pater Jan van Duijnhoven vinden in een zachte bries. Hij liep moeizaam want zijn gezondheid werd de laatste tijd steeds slechter. Maar geestelijk bleef hij tot het laatst helder.

Pater Jan was een wijs man, mild in zijn oordeel, maar kritisch waar nodig. Lang niet alles in de kerk vond genade in zijn ogen. Maar hij verpakte zijn commentaar zo, dat niemand ooit boos kon worden. Hij is een vriend geworden voor velen, vol belangstelling naar ieders wel en wee. Hijzelf telde niet, hij vond zichzelf maar een werktuig in Gods handen. We zullen zijn hulpvaardigheid, warmte, wijsheid en milde humor erg missen!

We wensen hem naar goed franciscaans gebruik: Pax et bonum (Vrede en alle goeds).