Gezellig druk tijdens Nieuwjaarsontmoeting

'Dat het beter gaat met Nederland is in De Bakkerij niet te merken'. Zo begon Bert Verweij zijn welkomstwoord op de Nieuwjaarsontmoeting van de samenwerkende diaconieën (RK en PgL) op vrijdag 20 januari 2017 in Diaconaal Centrum De Bakkerij. Het afgelopen jaar was het er druk: 400 keer werd er een beroep gedaan op de Individuele Hulp, 300 deelnemers kwamen naar de kookateliers van Op de Kook toe en M25 liet 600 jongeren snuffelen aan de Werken van Barmhartigheid! Theater Geurend Hooi trad 29 keer op met het indrukwekkende 'Vlucht', er werd een postzegel van De Bakkerij uitgegeven en een bordspel ontworpen rond de 7 Werken van Barmhartigheid.

Bert overhandigde aan diëtiste Everdien van der Leek het Receptenboekje van Op de Kook toe en nam na acht jaar onder applaus afscheid als voorzitter van het College van Diakenen van de Protestantse gemeente Leiden. 'Moeilijk om te stoppen, maar met dank aan alle bewogen en betrokken professionals en vrijwilligers van de Diaconie'.

Nieuwe plannen voor 2017

Zijn opvolger Peterhans van den Broek, al eerder voorzitter van 1986 – 2001, vertelde 'dat hij altijd een band heeft gehouden met De Bakkerij en het een eer vindt weer bij de diaconie betrokken te zijn'. En dat er, na een druk 2016 ook voor 2017 veel op het programma staat.

Bijvoorbeeld de projecten Oma gaat op stap, en My Home (een thuis bieden aan psychisch kwetsbare mensen, met steun en hulp van vrijwilligers).
Er wordt gewerkt aan een nieuwe toneelvoorstelling en het Jaarplan 2017 van de Diaconieën laat meer activiteiten zien.

Engelen

Straatpastor ds. Folly Hemrica verraste daarna met drie verhalen vanuit haar werk in de gevangenis en op straat. Over de eenzame transseksueel Fokje, die ze bezocht in ziekenhuis Bronovo, omringd door zelf gekochte knuffelbeesten. Fokje die heel blij is met de vriendschap van mensen in de gevangenis en het ziekenhuis en van de studente uit een broodjeswinkel in Utrecht die de laatste moeilijke uren voor haar dood aan haar bed zit. Dat waren engelen misschien.

Over Frans, die niet meezingt bij het oefenen van de liederen voor de kerkdienst in de gevangenis van Utrecht. Die na de uitgestoken hand van Folly wel even een dansje met haar maakt op het walsje in de melodie. Frans, wiens foto langskomt in 'Opsporing verzocht', omdat hij vermoord is. Ze hoopt toch zo dat er ook nu nog iemand is die af en toe een dansje met hem waagt: een engel misschien.

En over de dakloze Jos, die slechte herinneringen heeft aan zijn moeder en die enthousiast naar de vieringen komt. Jos, die een huis krijgt, die belt als zijn uitkering hapert, een tas met boodschappen krijgt en die op zijn eenzame verjaardag een smsje stuurt om toch wat aandacht te krijgen. Van engelen misschien?

Kleurrijke verhalen over gehavende mensen, die bij de straatpastor een luisterend oor en aandacht krijgen. Verhalen die muzikaal begeleid werden door Gerda Pieters op dwarsfluit.

Proeverij van recepten

Wilbert van Erp, voorzitter van de RK Diaconie, sloot af met een dankwoord en bloemen voor Folly en Gerda en wenste iedereen 'Zalig Nieuwjaar'. Daarna gingen jongeren van M25 rond met kleine smakelijke proefjes uit het receptenboekje van Op de Kook toe: broccoli-courgettesoep, viskoekjes, falafel met yoghurtdressing, zwarte bonen brownies en wortelkoekjes. Dat viel zeker in de smaak, terwijl oude bekenden en relaties van De Bakkerij elkaar ontmoetten onder het genot van een glaasje!