Armoede en hulpverlening

De bijdrage van kerken aan armoedebestrijding neemt fors toe. Kerken droegen in 2015 meer dan 36 miljoen euro in hulp en meer dan 1,25 miljoen uren aan vrijwilligerswerk bij aan armoedebestrijding. Meer mensen kloppen uit nood op de deur van de kerk.
Dit blijkt uit het Armoedeonderzoek 2016 onder een groot aantal kerken en geloofsgemeenschappen in Nederland, dat vrijdag 28 oktober j.l. werd gepresenteerd in Utrecht. Is die trend ook merkbaar in De Bakkerij? 

Trends binnen de hulpverlening vanuit De Bakkerij

Ook de Leidse diaconieën van De Bakkerij merken dat er een opvallende toename aan hulpvragen in de regio Leiden. De Bakkerij heeft in de afgelopen jaren in samenwerking met partnerorganisaties allerlei aanvullende voorzieningen moeten treffen om aan hulpvragen tegemoet te kunnen komen.
Zoals de inrichting van een nieuw opvanghuis “Makaazi ya Imani”, afspraken met de Leidse Vereniging van Tandartsen voor acute tandartshulp, het verzoek aan de Leidse Maatschappij van Weldadigheid om garantstelling voor de terhandstellingskosten van € 6,- per medicijn bij de apotheek voor ongedocumenteerden, de projecten “Diaconie Franstalige Afrikanen”, “Op de Kook toe”, de oprichting van Stichting “De Werkwissel” en alle activiteiten Rondom de Noodopvang in Leiden.
Ook komend jaar zien we ons daartoe genoodzaakt met de start van het pilotproject “Oma gaat op stap”, waarmee we wat extra hulp en aandacht willen bieden aan oudere mensen zodat ze er eens wat makkelijker op uit te kunnen gaan.
En in samenwerking met Exodus Nederland en het landelijk netwerk Kerken met Stip, starten we in Leiden een pilot van het project “My Home”, ter ondersteuning van psychisch kwetsbare mensen die wat extra hulp en ondersteuning kunnen gebruiken om zelfstandig hun huishouden te blijven voeren.  

Individuele hulp (totale kosten: € 20.000,-)

Jaarlijks krijgen wij zo’n 400 hulpvragen binnen van 200 huishoudens en individuele personen. Dat is de laatste 3 jaren vrij constant gebleven. Soms iets meer, soms iets minder.

Noodopvang (kosten: € 11.000,-)

Het aantal gasten in het opvanghuis Imani aan het Stalpaerthof in Leiden zien we toenemen.
Dit jaar zijn dat ruim 20 personen, die max. 3 maanden noodopvang bij ons vinden, ter aanvulling van voorzieningen als de maatschappelijke opvang van Stichting De Binnenvest, het Sociaal Pension, de opvang van Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden, de Bed-Bad-Brood voorziening, het opvanghuis Rosa Manus, e.a.

Tandheelkundige hulp (kosten: € 6.500,-)

Een recent fenomeen is het toenemend aantal hulpvragen van documentloze mensen voor acute tandartshulp. Daarvoor is in 2014 met de Leidse Vereniging van Tandartsen een afspraak gemaakt, waarbij De Bakkerij zich garant stelt voor kosten tot € 100,-. Aanvullende kosten voor noodzakelijke ingrepen gebeuren vervolgens in overleg.

Activiteiten rondom de Noodopvang (kosten: € 20.000,-)

Rondom de Leidse Noodopvang werden allerlei activiteiten georganiseerd met hulp van taalcoaches van onder andere de Stichting Thuis in Taal, diverse inzamelingsacties, diverse maaltijden, de theaterproductie Vlucht in samenwerking met Mobiel Theater Geuren Hooi en activiteiten van ons diaconaal jongerenproject M25 Leiden Regio.                                       

Kerstbonnenactie (totale kosten: € 31.550,- waarvan € 15.550 voor De Bakkerij)

In 2015 kregen 921 huishoudens, die onder de armoedegrens leefden en aangemeld werden via hulpverlenende organisaties, via de Kerstbonnenactie weer een extraatje rond de kerst. Deze jaarlijkse actie die we samen met de Stichting Urgente Noden Leiden organiseren is voor ons altijd een soort armoede-barometer voor de regio Leiden. We zien daar nog steeds de naweeën van de financiële crisis, want in 2009 bedroeg het totaalbedrag van deze actie nog maar € 17.720,-.

Extra hulp vraagt extra steun

De totale bijdrage in hulp- en dienstverlening aan kwetsbare groepen vanuit De Bakkerij bedraagt dit jaar ruim € 100.000,-. Nog afgezien van de onbetaalbare inzet van onze vrijwilligers. De kosten voor ondersteunende projecten en activiteiten bedragen daarnaast samen ook nog eens ruim € 100.000,-. Al dit werk kunnen we gelukkig realiseren mede dankzij bijdragen van diverse fondsen, particuliere giften en de opbrengsten van collectes van diverse geloofsgemeenschappen in Leiden e.o.

BijlageGrootte
PDF-pictogram armoedeonderzoek2016-web.pdf2.22 MB