M25 Masters van Barmhartigheid

foto's Tamara Breton en Han de Bruin (www.handebruinfotografie.nl)

Van 10 tot en met 13 oktober hebben twaalf 3e klassers van het Da Vinci College Kagerstraat zich belangeloos ingezet voor ouderen, jong dementerenden, dak- en thuislozen en vreemdelingen.

Quizmasters

Op maandag ochtend schuifelden zij onwennig Diaconaal Centrum De Bakkerij binnen. Na een algemeen praatje over het werk van De Bakkerij, M25 Leiden en het weekprogramma, gingen zij aan de slag met de Werken van Barmhartigheid. ’s Middags verzamelden we bij de Libertas-vestiging De Parelvissers, waar drie van de jongeren zich ontpopten als ware quizmasters en oud en jong door 25 geschiedenisvragen meevoerden van de Pelgrim Fathers tot Rubberen Robbie en Vlogger Enzo Knol.

Masters of Empathy

Op dinsdag ontmoetten de jongeren tien bewoners van de afdeling “Jong Dementerenden” van Mariënhaven in Warmond. Afwisselend werd er gesjoeld, voorgelezen en korfbal gespeeld. Het was prachtig om de jongeren zo bezig te zien, zeer geconcentreerd op hun taak, belangstellend en aandachtig voor de behoeften en mogelijkheden van de bewoners. ’s Middags werden de bewoners getrakteerd op een heerlijke herfstwandeling langs ’t Joppe.

Masterchefs

Woensdagochtend mochten de jongeren uitslapen! Aan het begin van de middag troffen we elkaar in De Bakkerij. Eerst leren over calorieën en de Schijf van Vijf, daarna vijf maaltijden bereiden volgens de principes van Op De Kook toe: gezond, goedkoop én lekker!
Een masterchef onder de jongeren gaf het goede voorbeeld, waarna samen met de anderen boerenkool met worst werd klaargemaakt, lasagne, chili con carne, pasta witte saus en groentesoep. Na een gezamenlijke maaltijd, trokken we richting Stadsbouwhuis waar 25 dak- en thuislozen hongerig stonden te wachten. Ze vonden het prachtig dat deze jonge mensen voor hen hadden gekookt en bedankten hen uitvoerig. Vers fruit en hete koffie toe deden de ijzige wind een klein beetje vergeten.

Masters of Fashion

Donderdag stond in het teken van de naakten kleden. In het voorjaar had De Bakkerij kleding ingezameld voor de vluchtelingen in de Noodopvang. Een deel ging voor de zomer naar Stichting Hulp Oost Europa en Interkerkelijke Werkgroep Asielzoekerscentrum Katwijk. Nu werd uitgezocht en gesorteerd voor Stichting Goed voor Nood.
Voorzitter Fred Veldman, zelf net terug uit Roemenië, vertelde enthousiast over de werkzaamheden van de stichting. Daarna ging de muziek aan en werden de mouwen opgestroopt. En na een spoedcursus truienvouwen werd er keihard gewerkt! In ruim vier uur tijd werd zo’n 500 kilo aan kleding verwerkt.
Tot slot werden de dozen in de bestelbus van de stichting geladen en konden de jongeren hun maatschappelijke stageweek bij M25 afsluiten.

Ik was onder de indruk van jullie inzet en talenten deze week dames en heren. Ik heb van jullie genoten!

Tamara Breton
Projectmedewerker M25 Leiden Regio