Geslaagde Terugkomdag van "Op de Kook toe"

Foto's: Kees Pieters

Zaterdag 24 september organiseerde de projectmedewerkers van Op de Kook toe een terugkombijeenkomst voor de deelnemers van de afgelopen kookateliers, waaraan inmiddels zo’n 150 mensen hebben meegedaan. Bij binnenkomst werden de deelnemers ontvangen met koffie/thee en direct verrast met een zwarte bonen-brownie, één van de gerechten uit de nieuwe reeks recepten.

Schijf van Vijf

Tijdens de bijeenkomst gaf diëtiste/gezondheidswetenschapper Everdien van der Leek informatie over de veranderingen in de schijf van vijf ten opzichte van de oude schijf. Eén grote verandering is bijvoorbeeld: meer groenten (van 200 naar 250 gram per dag).

Everdien behandelde ook wat feiten en fabels. Onder andere de vraag of speltbrood gezonder is dan tarwebrood. Spelt is duurder. Voor mensen met darmklachten kan speltbrood gunstig zijn. Maar volkoren tarwebrood is prima. Zo kwamen er verschillende onderwerpen aan bod en daarbij ook de nieuwe Schijf van Vijf. Met name dit onderdeel werd door de deelnemers enthousiast ontvangen. Zo kregen de deelnemers een kijkje in zowel de wetenschap achter voeding als de praktische vertaling in de praktijk.

En? Nog wat opgestoken?

De terugkomdag was daarnaast een mooie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Aan de deelnemers werd gevraagd om die kort op te schrijven. Waren zij nu bewuster bezig zijn met gezonde, goedkope voeding?
Oordeelt u zelf aan de hand van een aantal reacties van de deelnemers:

  • “het  heeft me duidelijk gemaakt hoe je gezonder en vooral goedkoper kan eten”
  • “variatie met groenten”
  • “peulvruchten in plaats van vlees (goedkoper en beter voor het milieu)”
  • “bewust van prijzen”
  • “minder vlees gaan eten”
  • “gezellige contacten opgedaan”
  • “langzaam eten, want het duurt 20 minuten voor je hersenen registreren dat je voldoende hebt gegeten”
  • “lees de etiketten meer”
  • “super gezellig met elkaar”

Tot slot was er een proeverij van een aantal nieuwe gerechten en namen de deelnemers een kijkje in de nieuwe receptenboeken.
Een geslaagde middag! 

Gerda Pieters
Projectmedewerker "Op de Kook toe"