Projectentocht te gast in De Bakkerij

Foto's Peter van Mulken

Zaterdagochtend 11 juni 2016 was een groep van 54 belangstellenden te gast in De Bakkerij in het kader van de jaarlijkse Projectentocht van het Bisdom Rotterdam. Dit keer was het thema “Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen.” (Mt 25,35).

Het werk van De Bakkerij

Na een korte introductie door Jan Maassen van het Bisdom Rotterdam, vertelde coördinator Ton Snepvangers aan de hand van een uitgebreide PowerPoint het een en ander over het werk van ons diaconaal centrum in zijn algemeenheid en over de ondersteuning van documentloze vreemdelingen en technisch onuitzetbare vluchtelingen in het bijzonder in het kader van de Individuele Hulp.
Tamara Breton, projectmedewerker van M25 Leiden en het project Op de Kook toe, gaf uitleg over de activiteiten die in de afgelopen maanden vanuit De Bakkerij ontstonden rondom de Noodopvang in Leiden en de vervelende ervaringen rond de ontruiming van de locatie eind mei van dit jaar.

Vlucht

Na een korte pauze speelde Geurend Hooi de theaterproductie Vlucht. Een optreden dat bij veel mensen heel wat losmaakte getuige de reacties tijdens de dialoog na afloop.
Diverse mensen gaven aan geraakt te zijn door het optreden van de spelers van Vlucht en herkenden de tegenstellingen en spanningen die in het stuk zichtbaar worden in de confrontatie tussen een Irakese vluchteling en een Nederlandse vrouw die elkaar bij toeval ontmoeten in de wachtkamer van een woningbouwcorporatie.

Afscheid

Rond twaalf uur was het voor de deelnemers tijd om bepakt met een tas vol informatie, een lunchpakketje en een flesje water met de bus te vertrekken naar het AZC in Katwijk. Daar wachtte hen die middag naast een rondleiding over het terrein van het AZC nog een presentatie van onder meer locatiemanager mevr. M. Klaassen, Richard Hulmer vanuit de parochiekern Katwijk en burgemeester Jos Wienen van Katwijk.
Al met al een heel druk programma, waarin in een kort tijdsbestek allerlei facetten van de opvang en ondersteuning aan vluchtelingen in onze regio en de bijdrage die kerken daarin leveren de revue passeerden.