Week vol ontdekkingen

foto's Han de Bruin (www.handebruinfotografie.nl), Tamara Breton en Gerda Pieters

Voor het derde opeenvolgende jaar kwamen leerlingen van het Teylingen College uit Noordwijkerhout van 23 t/m 27 mei een weekje stage lopen bij M25 Leiden. Met veel enthousiasme en de nodige voorpret bedachten de projectmedewerkers een afwisselend weekprogramma aan de hand van de 7 Werken van Barmhartigheid.

Dag 1: de zieken bezoeken

De acht jongeren verzamelden bij de nieuwe Lorentzhof, Woon- en Zorgcentrum van Libertas in Leiden Zuid. Ze hadden zich ingesteld op schoonmaakwerk van dit geheel gerenoveerde pand, en kwamen terecht in …. een bouwput. De werkzaamheden hadden vertraging opgelopen, waardoor het soms letterlijk dweilen met de kraan open was.

Dag 2: de gevangenen bezoeken

Niet letterlijk, maar in enigszins overdrachtelijke zin. Armoede leidt tot uitsluiting. Voortdurend geldgebrek houd je gevangen. Gezinnen die in ons land onder de armoedegrens leven, kennen dat gevoel maar al te goed.
De jongeren hebben een dag de handen uit de mouwen gestoken bij de Speelgoedbank. Houten blokken soppen, puzzelstukjes tellen, barbies aankleden en boekjes sorteren op leeftijd. Bij de volgende uitgifte hebben ouders die het financieel niet zo breed hebben weer ruime keus bij het uitzoeken van speelgoed voor hun kind.

Dag 3: de dorstigen te drinken geven

De dag in Avifauna met tien bewoners van Woon- en Zorgcentrum De Parelvissers begon erg regenachtig. Koffie en gesorteerd gebak verbroederde al snel oud en jong. Nadat voldoende regenponcho’s waren aangeschaft, trok de stoet het park in. En het weer werd eigenlijk alsmaar beter! Speeltuin, aapjes, tropische vogelshow, picknick bij het water, roofvogelshow en groepsfoto. Het verlangen van contact en ontmoeting van de ouderen werd door de jongeren - soms op vertederende wijze- gestild en andersom.

Dag 4: de vreemdeling welkom heten

Na de leerzame voorlichting van Vluchtelingenwerk en het adembenemende vluchtverhaal van een Eritrese man, stond er een kunstproject op het programma met bewoners van de Noodopvang. Helaas werd een dag eerder de langverwachte maar ineens overhaaste overplaatsing bekend gemaakt van alle bewoners van de Wassenaarseweg. In allerijl dus op zoek naar een nieuwe doelgroep. STUV was zo behulpzaam om de jongeren een indrukwekkende rondleiding te geven en uitvoerig te vertellen over het Leidse bed-bad-brood beleid.
Terug in De Bakkerij werden Toekomstkoffertjes in elkaar gevouwen en gingen de jongeren druk aan de slag met het vullen ervan. Wat zou jij in je toekomstkoffer meenemen als overgeplaatste / uitgeprocedeerde vluchteling? Het werden fraaie kunstwerken.

Dag 5: de naakten kleden

De afgelopen vier weken heeft Diaconaal Centrum De Bakkerij zomerkleding ingezameld, schoenen, schriften en speelgoed. De Leidse bevolking gaf gul. Waarvoor onze hartelijke dank. Maar wie inzamelt, moet ook uitzoeken en sorteren is ons motto! De jongeren uit Noordwijkerhout kregen deze uitdaging als afsluiting van hun stageweek. Ze werkten bikkelhard, sleepten met zakken en dozen, alles gecontroleerd, uitgezocht en gesorteerd. De stemming was vrolijk en de speciale verzameldozen snel gevuld. Vijftig in totaal, voor de vluchtelingen in ons land.

Voor de stagebegeleider van het Teylingen College was het een plezier om de acht jongeren die week te zien opbloeien. Van schuchtere, soms wat norse pubers tot enthousiaste tieners die hadden ondervonden dat het jezelf ook een goed gevoel kan geven om iets voor een ander te doen of te betekenen. Misschien wel een ervaring van werkelijke solidariteit, waarin jongeren en “de ander” elkaar bevestigen in hun menselijke (gelijk)waardigheid….