Freedom Walk 2016: Samen lopen, samen leven

Moet je niet een enorme optimist zijn om weer aan een tocht tegen racisme en voor vrede, gerechtigheid, vrijheid en compassie deel te nemen? Met die vraag begon medeorganisator Lex Ras zaterdag 19 maart de Freedom Walk Leiden 2016. Op het Stationsplein verzamelden zich rond drie uur ruim 200 mensen voor de tweede editie van deze tocht. Onder hen vertegenwoordigers van diverse levensbeschouwingen, de Leidse politiek en burgemeester Lenferink.

Het gesprek aangaan

De tocht stond in het teken van elkaar ontmoeten, beter leren kennen en met elkaar praten. Op die wijze wil de Freedom Walk Leiden bruggen slaan tussen de diverse groepen in de Leidse samenleving. Want daar waar mensen elkaar kennen, elkaar weten te vinden, groeit vertrouwen en hoeft niemand onnodig angst voor elkaar te hebben.

Foto's: Ton Snepvangers

In de woorden van de dichter

Na de opening ging de stoet naar de Beestenmarkt. Daar werd door de deelnemers een moment stilte in acht genomen met in gedachte de verschrikkelijke dingen die er in de wereld om ons heen gebeuren, maar ook de positieve dingen die plaatsvinden. In het kader van de Freedom Walk Leiden droeg Stadsdichter Wouter Ydema een gedicht voor onder de titel "compassie". De tekst van het gedicht kregen de deelnemers later uitgereikt.

Foto's: Hans van den Berg Fotografie

Ontvangst in het Stadhuis

In het Stadhuis van Leiden werd de tocht afgesloten met toespraken van burgemeester Lenferink en Leidens ereburger Ds. Alblas. Burgemeester Lenferink stond ondermeer stil bij de uitdagingen voor Leiden rond de opvang van nieuwe vluchtelingen in onze stad en het hartverwarmende aanbod van talloze vrijwilligers die zich hadden gemeld in de afgelopen maanden. Ds. Alblas hield een bewogen betoog over onderlinge compassie in dagelijkse contacten.  
Hierna liet Mobiel Theater Geurend Hooi met de theaterproductie "Vlucht" de aanwezigen op indringende wijze kennismaken met de spanningen en dilemma's rond de opvang van vluchtelingen in ons land aan de hand van een ontmoeting tussen twee mensen, die ieder vanuit een heel verschillende achtergrond, op zoek waren naar een veilig thuis en een nieuw perspectief in hun leven.