Een Gezegend en Zalig 2014

Op vrijdag 17 januari ontmoetten velen elkaar op de jaarlijkse Nieuwjaarsontmoeting van de Diaconie Protestantse gemeente Leiden en de Rooms Katholieke Diaconie van Leiden in De Bakkerij.

Zegeningen

Bert Verweij, voorzitter van de protestantse diaconie, wenste allen een Gezegend 2014 en keek even terug naar 2013: de eerste verjaardag van het opvanghuis van de Diaconie Franstalige Afrikanen, de Internationale Vrouwendag, de Afrikadag, de Kerkennacht Leiden, de Vredeswake, het project Lekker-Gezond-Goedkoop, M25 Leiden Regio, de Individuele Hulp en de Kerstbonnen, de acties voor lokale en regionale groepen en organisaties, voor vluchtelingen in Syrië en voor partnerorganisaties in Roemenië, Congo, Zimbabwe en Tanzania.

Zorgen

Er waren ook zorgen omdat een aantal organisaties in De Bakkerij geconfronteerd werden met een dalende subsidiestroom en ingrijpende reorganisaties. Veel van die organisaties ontstonden uit particulier initiatief van betrokken mensen die met veel enthousiasme anderen wisten te motiveren zorg te dragen voor mensen in nood. ‘Vormden we hier vanuit De Bakkerij een participatiemaatschappij avant la lettre?’ De oproep van de overheid aan mensen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven zien de diaconieën niet als opdracht, als nieuwe verplichting. 

De rol van de kerken

Kerken ervaren die roeping om mensen te helpen al vanuit hun wezen en dat gebeurt al eeuwenlang vanuit De Bakkerij. Als mensen het niet alleen kunnen, zullen de diaconieën mensen in Leiden echt niet in de steek laten. Met inzet van professionals en vrijwilligers uit gemeenten en parochies worden mensen geholpen, zo nodig los van officiële structuren en hiërarchieën om te voorkomen dat we meegezogen worden in de verkilling van de samenleving.

Zalig Nieuwjaar

Na de Nieuwjaarstoespraak van Burgemeester Lenferink (video) rond het thema SamenLeven (zie samenvatting in de tekstbijlage) bedankte Wilbert van Erp, voorzitter van de Rooms Katholieke Diaconie Leiden, de burgemeester met het fotoboek Bakkerij in Beeld en wenste allen een Zalig 2014.

Foto's Jan van Houwelingen

BijlageGrootte
PDF-pictogram SamenLeven in Leiden.pdf58.66 KB